söndag 3 augusti 2014

I en förvandlad stad

Titel: I en förvandlad stad
Författare: Per Anders Fogelström
Antal sidor: 286
Utgivningsår: 1966

Handling: Första världskriget har tagit slut och Sveriges invånare ser fram emot bättre tider. Det glada 20-talet tar vid. Tillvaron blir visserligen bättre för många av karaktärerna, men flera lider fortfarande av svår fattigdom. När den stora depressionen slår till under 30-talet drabbas Sverige av massarbetslöshet. Ungdomar som ska ut i arbetslivet hamnar utanför och får svårt att hitta sin plats i tillvaron. Dessutom verkar ett nytt världskrig vara på väg...

Tankar: I stadsseriens fjärde del skildrar Per Anders Fogelström åren mellan 1925 och 1945. Det är händelserika och på många sätt mörka år. Trots att det vid flera tillfälle är dyster läsning är jag glad över att Fogelström låter mig följa de här karaktärerna genom livet. Jag tröttnar aldrig. Det finns dock ett litet problem med den fjärde delen. 1925-1945 är otroligt händelserika år, i synnerhet ute i Europa. Fogelström har valt att skildra Stockholms historia, men att berätta om Stockholm utan att nämna läget i Europa under den här tiden fungerar inte. Lösningen är sammanfattande avsnitt om viktiga händelser, tidpunkter och konsekvenser. Karaktärerna blir åsidosatta och stundtals känns berättelsen lite ytlig (observera lite, jag älskar fortfarande den här boken).

Trots att läget är mörkt ute i Europa finns det faktiskt en del ljuspunkter som visar att Stockholm och Sverige är på väg mot bättre tider. I den första delen flyttar karaktärerna in i fallfärdiga små trähus på Söders höjder. Sedan dess har staden vuxit och förbättras, och nu flyttar barnbarnen in i nybyggda, ljusa funkishus med badrum och rinnande vatten. Karaktärerna skaffar sig sommarställen, något som tidigare har hört till överklassen. Generationernas slit och arbete för en bättre tillvaro börjar ge lön för mödan, och det värmer lite i hjärtat.

Det är svårt att sammanfatta en bok som handlar om högt och lågt, stora världshändelser och stockholmarnas personliga upplevelser. Samtidigt är det just det som gör I en förvandlad stad så himla fin. Den har allt. Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar