tisdag 26 augusti 2014

Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld


Titel: Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld
Författare: Selma Lagerlöf
Antal sidor: 378
Utgivningsår: 1925

Handling: En mörk natt i 1700-talets Värmland öppnas general Löwenskölds grav. En dyrbar ring avlägsnas från hans finger. Löwensköld plågas i sin grav och kastar olycka över alla som kommer i närheten av ringen.

Tankar: Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld är de två första delarna i romansviten Löwensköldska ringen och efterföljs av Anna Svärd. (Till att börja med: Varför ger Bonnier ut en utgåva som innehåller två av tre delar? Vad händer med den sista delen? Fin utsida men konstigt upplägg.)

Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld är två helt olika berättelser. Under läsningen tvivlar jag nästan på att de tillhör samma romansvit. Den första delen, som jag mer eller mindre älskar, liknar på många sätt en klassisk spökhistoria: Det är öppna gravar, hemsökta gårdar och djupa värmländska skogar. Selma Lagerlöf lyckas göra en stor berättelse med ett litet omfång (knappt hundra sidor) när hon skildrar livet, människorna och de mystiska händelserna i byn över flera generationer. Bästa sortens läsning en regnig höstdag.

Charlotte Löwensköld är tyvärr den första delens raka motsats. Läsaren möter en avlägsen släkting till general Löwensköld, men i övrigt är det väldigt lite som binder ihop berättelserna. Varje spöke och mystiskt inslag är som bortblåst. Istället väljer Lagerlöf att berätta om Charlotte Löwensköld och hennes on/off-förhållande med en präst. Det är en lättsmält och humoristisk relationsberättelse som jag förmodligen hade uppfattat som läsvärd om det inte vore för att den efterföljde en av årets bästa spökhistorier. Det faktum att Lagerlöf blandar olika genrer i samma romansvit är lite svårt att vänja sig vid.

Löwensköldska ringen rekommenderas varmt till alla som letar efter kuslig höstläsning (och läs gärna den efterföljande delen när ni ändå håller på). Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar