onsdag 6 augusti 2014

Förbannelse

Titel: Förbannelse (Thinner)
Författare: Stephen King, pseudonym Richard Bachman
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 1984

Handling: På ett ögonblick förändras livet för Billy Halleck. En romsk kvinna kliver ut framför Hallecks bil: i nästa sekund är hon död. Under rättegången slår man fast att det hela var en olycka, och Halleck klarar sig lindrigt undan. Tror han.

Under större delen av sitt vuxna liv har Halleck kämpat mot sin övervikt. Efter ett möte med den döda kvinnans far börjar kilona rasa av honom. Kroppen tynar bort. Med ett enda ord har den gamle mannen uttalat en förbannelse: "Smalare..."

Tankar: Stephen Kings Förbannelse väcker blandade känslor hos mig. Berättelsen i sig fungerar som ett spännande och klart godkänt tidsfördriv. Så mycket mer blir den dock inte. King brukar vara en mästare på att föra samman läsaren med sina karaktärer, men den här gången lyckas han inte riktigt. Jag saknar de träffsäkra karaktärsskildringarna som annars brukar vara den stora behållningen med Kings böcker.

Förbannelse platsar knappast bland Kings mest underhållande och medryckande berättelser, men däremot väcker den en del tankar. När King låter en romsk familj resa in i huvudkaraktärens homogena bostadsområde lyfter han fram problematiken kring "vi" och "dem"-tänkandet. Jag känner mig dock inte helt okritisk till hur han sedan går vidare. Romerna blir berättelsens onda karaktärer, de som uttalar förbannelser och ligger bakom Hallecks lidande. Förbannelse är visserligen en fiktiv berättelse, men jag är ändå kluven till om det är okej att välja ut en historiskt utsatt grupp till syndabockar i skönlitteraturen. Är allt verkligen tillåtet i fiktionens värld? Var går gränsen?

Förbannelse är lite lagom underhållande, men framför allt tankeväckande. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar