måndag 28 juli 2014

Farlig fåfänga

Titel: Farlig fåfänga
Författare: Stig Trenter
Antal sidor: 294
Utgivningsår: 1944

Handling: I ett hus på Fåfängan i Stockholm bor konstnären Paul Groth. För att fira sina senaste framgångar anordnar han en fest i huset uppe på höjden. Men festen slutar inte riktigt som planerat. I försommarnatten trillar Groth ner från stupet och störtar mot döden. Vad ligger till grund för tragedin? Fotograf Harry Friberg får snart en viktig roll i utredningen.

Tankar: Mitt första möte med Stig Trenters böcker hade knappast kunnat bli bättre. Trots att jag sällan läser deckare är det här en författare vars böcker jag gärna vill återvända till, igen och igen. Trenter skildrar 1940-talets Stockholm. Det är försommar och syrenblom, ljusa kvällar och en sommar som väntar runt hörnet. Karaktärerna smyger förbi gamla hus genom lummiga trädgårdar, förbi odlingar och bersåer. Ja, det hela är faktiskt väldigt mysigt (och kusligt).

Men, så är det ju det här med trovärdighet. Farlig fåfänga innehåller tyvärr inte speciellt mycket av den varan. Tidigt i utredningen bestämmer sig nämligen kommissarie Lind för att strunta i allt vad tystnadsplikt och diskretion heter. Han väljer ut fotograf Harry Friberg till sin följeslagare, trots att Friberg är en av gästerna på offrets fest och lika gärna skulle kunna ligga bakom dödsfallet. Lind vänder ut och in på sig själv och delar med sig av all information som har kommit fram i utredningen. Friberg "verkar" ju trots allt trovärdig, menar Lind.

Men det är ju trots allt stämningen som får mig på fall, och då gör det inte så mycket att trovärdigheten brister (eller var det verkligen så på 40-talet?). Farlig fåfänga ska läsas för sina mysiga miljöer, udda karaktärer och finfina stockholmsskildringar. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Åh jösses. Det var åratal sedan jag läste Trenter sist. Så sugen jag blir!!

    SvaraRadera
  2. En het julidag i år besökte jag Fåfängan i Stockholm och åt lunch. Det fläktade skönt uppe på höjden, utsikten var underbar och maten god. Dock tänkte jag att här vill jag inte gå när det är mörkt. Nu har jag tillbringat ett par dagar med att sträckläsa "Farlig fåfänga". Bra bok som fick en extra dimension eftersom jag så nyligen besökt brottsplatsen i Stig Trenters bok.

    SvaraRadera