måndag 21 juli 2014

Sommarboken

Titel: Sommarboken
Författare: Tove Jansson
Antal sidor: 192
Utgivningsår: 1972

Handling: Ute på en ö i skärgården bor Sophia och hennes farmor. Under sommaren gör de små utflykter och upptäcker ön tillsammans. Trots ålderskillnaden är vänskapen stark mellan barnbarnet och den gamla kvinnan.

Tankar: Sommarboken liknar på många sätt en novellsamling. I fristående kapitel får läsaren ta del av karaktärernas upplevelser på den lilla ön i skärgården. Ena dagen väntar ett äventyr runt hörnet, andra dagen är det små funderingar, iakttagelser och samtal som skildras. Oavsett var läsaren väljer att öppna boken väntar en ny liten berättelse på att bli läst.

Det är mycket som är fint med den här boken. Jag tycker om att läsa om den mysiga skärgårdsmiljön i sommartid, väderomslagen och vänskapen mellan barnbarnet och farmodern. I likhet med andra av Tove Janssons verk präglas Sommarboken av en stillhet som passar mig väldigt bra (kanske lite extra bra så här i sommartider).

Trots att jag tycker väldigt mycket om Sommarboken är det någonting som hindrar mig från att höja den här boken till skyarna. Så är det alltid när jag har läst en bok av Jansson, och jag misstänker att det alltid kommer vara så. Janssons böcker är fina, men några stora favoriter blir de inte. Sommarboken finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar: