onsdag 2 oktober 2013

Smärtan

Titel: Smärtan 
Författare: Marguerite Duras
Antal sidor: 190
Utgivningsår: 1986

Handling: I en rad kortare berättelser skildras händelser och människors upplevelser från slutet av andra världskriget. Delar av boken bygger på Marguerite Duras dagboksanteckningar från krigsåren.

Tankar: Första gången kom vi inte alls överens. Andra gången gick det bättre och nu, efter tredje gången, är jag såld. Ju mer jag läser av Marguerite Duras, desto bättre blir hon. Jag vet inte om det beror på att berättelserna i Smärtan griper tag i mig på ett sätt som de tidigare böckerna inte har gjort, eller om det är språket som flyter på med en annan lätthet. Förmodligen en kombination. Oavsett vad så är den energikrävande tendensen som jag har upplevt med tidigare böcker som bortblåst. Smärtan slukas på nolltid.

Duras skildrar en intressant tid ur ett perspektiv som jag sällan har stött på bland andra världskrigsskildringar: Det är de vanliga människornas och de väntande kvinnornas. Kanske är det därför som jag fastnar lite extra mycket för Smärtan. Dessutom är kontrasten mellan det tunga ämnet och Duras lätta och vackra språk oerhört effektfull. Händelserna skildras så levande att de vid flera tillfällen förvandlas till filmsekvenser i huvudet.

Smärtan är tung men givande, fin och stundtals väldigt spännande läsning. Så himla bra helt enkelt. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

6 kommentarer: