måndag 7 oktober 2013

Jag ringer mina bröder

Jag ringer mina bröderTitel: Jag ringer mina bröder
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Antal sidor: 151
Utgivningsår: 2012

Handling: En bil exploderar i centrala Stockholm. Under det följande dygnet upplever Amor hur tillvaron i staden förändras: Är han paranoid eller realist när han känner polisernas blickar bränna i ryggen?

Tankar: Under 24 timmar får läsaren följa Amor, en ung kille som rör sig genom staden efter explosionen. Hans mobil ringer konstant och en mängd personer kommer till tals genom korta samtal, fragment, minnesbilder och sms. Berättartekniken gör att Amors förvirrade tillstånd smittar av sig på läsaren, det är spretigt och mycket lämnas att läsa mellan raderna.

Jag återkommer alltid till språket när jag skriver om Khemiris böcker. Khemiri har en förmåga att göra mig uppmärksam på uttryck och tendenser i språket som jag aldrig har reflekterat över tidigare. I tidigare böcker har just det varit den stora behållningen, och på den punkten är Jag ringer mina bröder inget undantag. Det är berikande att få se saker som jag tidigare har tagit för givet i ett nytt ljus.

 Khemiri skriver vackert och tänkvärt om vänskap och utanförskap. Läs berättelsen för humorn, allvaret, språket och det ständigt aktuella ämnet om utanförskap. Jag ringer mina bröder finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Kan tipsa om att Jag ringer mina bröder nu spelas på Stadsteatern. Samma regissör som när Riksteatern satte upp den i vintras. Kan rekommenderas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, har sett att den går! Det kanske kan vara något, tack för tipset :)

   Radera
 2. Den här är jag väldigt nyfiken på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, hoppas du får tillfälle att läsa den! :)

   Radera
 3. Jag har inte läst något av Jonas Hassen Khemiri än och skäms lite över det. Det är verkligen dags!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, då har du flera bra romaner och noveller som väntar! :)

   Radera