tisdag 22 oktober 2013

Halvblodsblues

Halvblodsblues (inbunden)Titel: Halvblodsblues
Författare: Esi Edugyan
Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2011

Recensionsex från Leopard förlag.

Handling: Det är sent 1930-tal och barndomsvännerna Sid och Chip har lämnat USA för att spela jazz i Berlin. När nazisterna kommer till makten och deras musik blir bannlyst tvingas vännerna och resten av deras band att fly till Paris. Deras tillvaro präglas av krig och ovisshet, men också av kärleken till musiken och möten med ett av jazzens största namn.

Tankar: Romaner om andra världskriget (och andra historiska perioder med för den delen) tenderar ibland att bli läroböcker. Författaren vill berätta en historia och samtidigt lära ut, förklara och fördjupa. Egentligen är det helt okej, hur lyxigt är det inte att få ta del av en berättelse och samtidigt lära sig saker? Problemet är bara att den skönlitterära berättelsen lätt blir lidande när författaren bakar in för mycket fakta. Texten riskerar att bli tungläst. Så är inte fallet med Halvblodsblues. Esi Edugyan är förståndig och låter den skönlitterära berättelsen stå för sig själv. Det är en roman utan avbrott, lätt att slukas upp av.

Läsaren följer jazzmusiker under sent 1930-tal. Är det en berättelse om musik eller om andra världskriget? I ett avsnitt beskriver författaren hur bandet spelar ihop med en känd jazzmusiker. I ena stunden finns bara musiken, fokus ligger på hur och vad de spelar. Kriget verkar långt borta. I nästa stund diskuterar de tillvaron i Tyskland och kommer snart in på musiken som nazisterna använder sig. Ämnena är tätt sammanflätade i musikernas liv, det ena finns i det andra.

Utöver krig och musik är vänskap en central del av berättelsen. Läsaren får lära känna karaktärerna som unga män och senare möta dem i ålderdomen. Det är alltid häftigt att få ta del av hela liv på det sättet och Edugyan är väldigt varm i sitt berättande. Dessutom finns det en behaglig enkelhet i hennes språk. Halvblodsblues är lättläst, utan att vara ytlig.

Edugyans Halvblodsblues är gripande och varm, värd att skriva upp på att-läsa-listan. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Den är jag också väldigt sugen på. Tänker på att den kanske kan vara som en sorts syskonbok till Hatties liv av Ayana Mathis (Brombergs).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var tvungen att kolla upp Hatties liv, blev väldigt nyfiken när jag läste om den. Visst verkar det finnas en del likheter med Halvblodsblues.

      Radera