söndag 1 september 2013

Halv elva en sommarkväll

Halv elva en sommarkvällTitel: Halv elva en sommarkväll
Författare: Marguerite Duras            
Antal sidor: 111
Utgivningsår: 1960

Handling: Ett franskt par, deras dotter och en vän till familjen bilar genom Spanien. När ett oväder bryter ut tvingas de övernatta i en liten stad där ett mord precis har ägt rum. Medan regnet vräker ner pratar invånarna om Rodrigo Paestra, mannen som har skjutit ihjäl sin fru och hennes älskare.

Tankar: I Halv elva en sommarkväll berättar Marguerite Duras om ett dygn i några människors liv. Mycket är dystert: det är alkoholism, svartsjuka och dödsfall. Ska jag beskriva boken med ett ord är det dock vacker som ligger närmast till hands. För mitt i allt det mörka finns det ändå mycket som är vackert, nästan lite filmiskt. Trots att det är en tunn liten bok med en koncentrerad berättelse drar sig inte Duras för att lägga ner tid på att bygga upp stämningar. Mycket kretsar kring vädret. Känslan i staden när ovädret bryter ut och polisen letar efter mördaren i ösregnet blir så konkret att den nästan går att ta på. Duras vet vad hon gör.

Halv elva en sommarkväll är dock ingen bok som det går att skynda sig igenom. Så fort jag läser lite för snabbt eller okoncentrerat tappar jag tråden. Duras kräver sin läsares fulla uppmärksamhet och när jag plockar upp boken måste jag verkligen vilja läsa den, annars fungerar det inte. Det är en bok som kräver lite vilja och engagemang men som ger mycket tillbaka till läsaren. Halv elva en sommarkväll finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

5 kommentarer:

 1. Låter som krävande, men mycket intressant och givande läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i det här fallet var den värd besväret :)

   Radera
 2. Jag måste ge mig på mer Marguerite Duras :)

  SvaraRadera
 3. Har du sett att de ska sätta upp en föreställning med hennes texter på Stadsteatern här i Stockholm i höst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste jag kolla upp! Tack för tipset :)

   Radera