tisdag 24 september 2013

Carrie

Carrie : en rysare om det undermedvetnas krafterTitel: Carrie
Författare: Stephen King
Antal sidor: 245
Utgivningsår: 1974

Handling: Carrie White växer upp med sin djupt religiösa och psykiskt instabila mor. I skolan är hon mobbad och mål för elevernas elaka trick. När Carrie blir utsatt för ett sista, fasansfullt skämt under avslutningsbalen blir förödelsen större än vad någon kunnat ana.

Tankar: Ett förlag nappar på Carrie och resten är historia. King blir kung. Vid det här laget har jag hunnit sluka några av hans böcker och det är onekligen spännande att dyka ner i berättelsen som satte hjulet i rullning. Mycket av det som jag uppskattar i Kings senare böcker finns med även i Carrie: Nyanserade karaktärer, stämningar som kryper under skinnet och ett språk som är så otroligt lätt och behagligt att följa.

Tyvärr upplever jag att boken känns tunn. En förhållandevis stor del går åt till att skildra det typiska King-slutet, vilket gör att Carrie blir lite oproportionerlig. King lägger helt enkelt i en för hög växel lite för snabbt. Överlag är dock Carrie är en mycket bra början på ett fantastiskt författarskap. I mina ögon hade den visserligen gärna fått byggas upp och utvecklas lite mer, men vad gör det. Kings produktion har med tiden fyllts på med en mängd väluppbyggda berättelser. Carrie finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

5 kommentarer:

 1. Jag tycker att det märks att det här är Kings första bok. Han utvecklas definitivt med tidens gång! Dock är det ganska ovanligt att någon klagar på att King skrivit för lite! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja, jag misstänker att det här är en av få gånger som jag kommer ha anledning att anmärka på det!

   Radera
 2. Har precis börjat läsa den här på svenskan till temat ondska. :)

  SvaraRadera
 3. Jag har precis köpt hem Carrie! Måste komma i stämning inför mitt nya manusprojekt :) Roligt att läsa vad du tyckte!

  SvaraRadera