lördag 28 september 2013

När skruven dras åt

Titel: När skruven dras åt
Författare: Henry James
Antal sidor: 151
Utgivningsår: 1898

Handling: En ung kvinna reser ut till det ödsliga godset Bly för att arbeta som guvernant. De två föräldralösa barnen på godset är skötsamma och älskvärda och guvernanten trivs med sitt arbete. Efter en tid börjar hon dock ana att något inte är som det ska...

Tankar: Trots att det är första gången som jag läser När skruven dras åt är det mycket som verkar bekant: Det ödsliga godset, de till synes oskyldiga barnen och den smygande känslan av att det är något som inte stämmer. Henry James har nämligen kokat ihop några ingredienser som med tiden har blivit det klassiska receptet på en lyckad, skrämmande berättelse. För kusligt blir det verkligen och jag älskar att inte riktigt veta var jag har karaktärerna: Är de galna eller är deras upplevelser på riktigt?

Jag önskar dock att Henry James hade dragit ut på berättandet en aning. Den ena incidenten avlöser den andra och händelseförloppet känns nästan en aning framstressat. Jag vill ha mer suggestiv spänning och fler miljöbeskrivningar! Koncentrerat berättade i all ära, men i det här fallet hade jag velat ha en maffig roman försvinna in i. När skruven dras åt är dock 151 oerhört välskriva och spännande sidor, så läs den ändå tycker jag. Perfekt i höstrusket! Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa vad du tyckte! Tycker också den skulle gjort sig bra som en något längre roman, men ja. Bra i alla fall, typisk gotik. Är lite sugen på att läsa om den. Eller se filmen igen. Det är nog årstiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är nästan som gjord för den här årstiden. Väldigt mysläskig! Ska försöka se filmen snart :)

      Radera