torsdag 19 september 2013

Utvandrarna

Titel: Utvandrarna
Författare: Vilhelm Moberg
Antal sidor: 573
Utgivningsår: 1949

Handling: Det är 1840-tal i Sverige och landet är hårt drabbat av hungersnöd och fattigdom. I Småland bor Kristina och Karl Oskar med sina barn. När nöden blir för stor fattar de ett livsavgörande beslut: Tillsammans med några ytterligare invånare i Ljuder socken ska de ska emigrera till Amerika.

Tankar: Gång på gång har jag plockat upp Utvandrarna, läst ett par sidor och sedan lagt undan den igen. Karaktärernas tillvaro präglas nämligen av något genomgrått och dystert som är extremt motig att dyka ner i. Med andra ord är allt i sin ordning. En berättelse av det här slaget hade inte kunnat vara annorlunda, för jag antar att det var precis så här det var.

För några kvällar sedan plockade jag upp Utvandrarna igen, oklart vilken gång i ordningen. Började, läsa, lite till och så lite till. Förbi tröskeln. När jag väl kommit in i berättelsen kändes det dystra inte lika överväldigande längre och i takt med att karaktärerna fick liv i huvudet blev berättelsen också mer nyanserad. Små ljusglimtar av kärlek och äventyr började dyka upp.

Trots att Moberg skildrar en svår och tung tid är romanen knappast tungläst. Det finns en oerhörd lätthet i språket. Oavsett om Moberg skildrar våndorna hos en dödssjuk emigrant eller pirrig tonårskärlek träffar hans beskrivningar mitt i prick. Jag ser fram emot att läsa resterande delar.

Utvandrarna är inte bara välskriven litteratur, utan också en bit viktig svensk historia som alla borde ta del av. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Jag läste Utvandrarsviten när jag var ung, men nu när den här fina pocketutgåvan kom så köpte jag den och har läst första delen. Tycker att serien är helt fantastisk!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de nya pocketutgåvorna är verkligen fina. Spännande med omläsning!

   Radera
 2. Fick alla de nya pocketböckerna i present nyligen och serien är uppsatt på min läslista inför hösten! Ett måste, trots dysterheten, när man dessutom är döpt efter Kristina ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra present! Ja, isf är det ju minst sagt ett måste :)

   Radera
 3. Har precis tagit mig an den här boken och tycker precis som du att den är lite svår att komma in i. Karaktärerna ska presenteras och det tar sin lilla tid. Hoppas på mer flyt när jag kommit lite längre för fängslande är den trots allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas och tror att det blir lättare att komma in i nästa bok, nu när jag är lite inne i berättelsen :)

   Radera