måndag 12 augusti 2013

Om inte nu så när

Om inte nu så när (e-bok)
Titel: Om inte nu så när
Författare: Annika Thor
Antal sidor: 486
Utgivningsår: 2011

Handling: Det är 1930-tal i Europa och mycket tyder på att ett nytt världskrig väntar runt hörnet. Tyska flyktingar har börjat söka sig till Sverige och bland dem finns kontorsarbetaren Ilse, journalisten Arnold och hantverkaren Paul. Omedelbart hamnar de i klorna på socialstyrelsens utlänningsbyrå där de ständigt måste förnya sina uppehållstillstånd. Andra världskriget bryter ut och Ilse kämpar för att familjen som är kvar i Tyskland ska få inresetillstånd. Arnold blir förälskad i den yngre Ingrid och Paul sliter för att försörja sig. Deras tillvaro präglas av maktlöshet, ovisshet och antisemitism.

Tankar: Om inte nu så när är en historielektion i romanförpackning. Det råder inga tvivel om att Annika Thor har lagt ner mycket arbete på efterforskningar och är mån om att romanen ska kännas dokumentär. Genom böcker, filmer och tv-serier har jag hunnit få en del kunskap om 1900-talets kanske mörkaste period, men bilden av tillvaron i Sverige under den här tiden har alltid varit lite diffus. Thor lär mig om hopplös byråkrati, hur antisemitism sipprade in i svenska företag och hur flyktingar som på minsta sätt betedde sig misstänksamt riskerade att bli inlåsta i svenska s.k. arbetsläger, belägna i Dalarna . Det är intressant och välskrivet.

Ibland upplever jag dock att Thors vilja att förmedla kunskap tar över lite för mycket, karaktärerna kommer ofta i andra hand och de skönlitterära inslagen blir lidande. Jag tycker ju om Ilse, Arnold och Paul, vill så gärna läsa mer och få en tydligare bild av dem. Tyvärr fungerar de snarare som verktyg i förmedlingen av berättelsen om Sverige än som huvudkaraktärer i en roman. Lars Linder ringar in problematiken väldigt väl sin recension i DN: "[...] dokumentära ambitioner blir lätt snärjande, och här har de gått alltför hårt åt personernas rörelseutrymme: alla tvingas de mer eller mindre underordna sig uppgiften att exemplariskt återspegla den stora historiens frågor."

Det dokumentära och skönlitterära är visserligen inte helt balanserat, men i slutändan är ändå Om inte nu så när oerhört läsvärd. Thor lyckas verkligen förmedla känslan av ett grått Sverige i krigstid, dessutom lär jag mig massor. Om inte nu så när finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer: