torsdag 22 augusti 2013

Brev till en bokhandel: 84 Charing Cross Road

Brev till en bokhandel : 84 Charing Cross RoadTitel: Brev till en bokhandel: 84 Charing Cross Road
Författare: Helene Hanff
Antal sidor: 223
Utgivningsår: 1970

Utgåvan innehåller även Hertiginnan av Bloomsbury Street.

Handling: 1949 gör Helene Hanff i New York sin första bokbeställning från antikvariatet Marks & Co i England. Det blir början på en 20 år lång brevväxling mellan Helene och antikvariatets personal, i synnerhet med bokhandlaren Frank Doel. Breven genomsyras av humor, vänskap och deras gemensamma kärlek till böcker. I fortsättningen, Hertiginnan av Bloomsbury Street, berättar Hanff om sina upplevelser när hon långt senare får möjlighet att resa till London.

Tankar: Brev till en bokhandel är en guldgruva för den som älskar böcker, i synnerhet för den som älskar böcker och dessutom vill läsa om andra som älskar böcker. Helenes kärlek till böcker går nämligen inte att ta miste på. Å ena sidan är hon är en krävande bokköpare som sällan kompromissar, å andra sidan är det få som uppskattar en fin utgåva av en sällsynt bok lika mycket som hon gör. Samtidigt som jag vräker mig i den höga igenkänningsfaktorn blir jag varm om hjärtat av vänskapen som växer fram genom brevväxlingen, olikheterna till trots. Helene är rättfram och full av humor, Frank Doel artig och återhållsam.

Hertiginnan av Bloomsbury Street hade jag dock kunnat vara utan. Helenes dagboksanteckningar från vistelsen i London är visserligen intressanta och stundtals riktigt roliga, men på tok för många delar känns enformiga. Med fantastiskt fina Brev till en bokhandel i bakhuvudet blir glappet för stort och jag har svårt att uppskatta det som faktiskt är bra med Hertiginnan av Bloomsbury Street.

Brev till en bokhandel är lättläst, rolig och varm, perfekt som avbrott mellan tyngre böcker eller under en period med begränsad lästid. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Ytterligare en bok att lägga i min att läsa-lista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, den här boken passar väldigt bra på en sån lista! :)

   Radera
 2. Åhå! Den här läggs till listan minsann! Nästan tur adlibris inte funkar för tillfället, hade tänkt beställa studentlitt. kanske plockar med denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, trist med adlibrisstrulet men bra för plånböckerna (för stunden iaf). Apropå det har jag lite svårt att vänja mig vid den nya sidan, känner mig mossig och tycker att det var bättre förr...

   Radera
  2. Det funkade nu och den fick följa med i korgen! Haha. Jasså? Det var inte nytt när jag var inne... ush nu blir jag nervös.

   Radera
  3. Kul! :) Hmm, det kanske bara var något tillfälligt för nu kom jag in på den vanliga sidan. Hoppas!

   Radera