tisdag 20 augusti 2013

Jane Eyre

Jane Eyre (pocket)Titel: Jane Eyre
Författare: Charlotte Brontë
Antal sidor: 560
Utgivningsår: 1847

Handling: Berättelsen kretsar kring Jane Eyre, en föräldralös flicka som blir omhändertagen av elaka släktingar och så småningom skickas iväg till välgörenhetsskolan Lowood. När Jane är klar med sin utbildning börjar hon bli nyfiken på omvärlden och söker en plats som guvernant. Hon reser till Thornfield Hall, ett gods som ruvar på många hemligheter och ägs av en viss Mr. Rochester. Efter en tid står det klart att ingenting kommer bli sig likt i Jane Eyres liv.

Tankar: Varför har jag inte läst Jane Eyre tidigare? Charlotte Brontës klassiska roman råkar nämligen innehålla precis allt som jag är lite svag för. Det är stämningsfulla miljöer med korridorer, levande ljus, hemliga tornrum och lummiga trädgårdar. Bara det är ju lite oemotståndligt. När det dessutom kommer i samma förpackning som en spännande intrig med karaktärer som väcker engagemang är jag såld. Brontë har skrivit en roman som innehåller så mycket mer än kärlek och att leva lyckliga i alla sina dagar. Jane Eyres kamp för att bli självständig och oberoende av männen som vill ta hand om henne är ett minst lika viktigt tema, som enligt mig är det som lyfter Jane Eyre från en vanlig kärleksroman till en tidlös klassiker. Feminism, religion, socialhistoria och kärlek, det finns minst sagt en del att välja på när det gäller intressanta aspekter att lyfta fram.

Finns det något negativt då? Nej, egentligen inte. Brontës roman är så vacker (både till språk och innehåll), spännande, stämningsfull och intressant. Världens bästa verklighetsflykt för den som vill byta ut tid och rum mot engelska gods och 1800-tal. Jane Eyre finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

7 kommentarer:

 1. Måste verkligen ta mig an denna bok i höst/vinter!

  SvaraRadera
 2. Så himla bra sammanfattat alltså!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack! Tycker att det är så svårt att skriva något vettigt om en bok som bara är bra bra bra, det blir lätt lite ensidigt.

   Radera
  2. Så lite så! Verkligen, jag kunde inte ha sagt det bättre.

   Radera
 3. En av mina absoluta favoritböcker, underbart bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så kul att många verkar tycka om Jane Eyre, den har verkligen något extra :)

   Radera