söndag 9 juni 2013

Ture Sventon privatdetektiv

Ture Sventon privatdetektiv (kartonnage)Titel: Ture Sventon privatdetektiv
Författare: Åke Holmberg
Antal sidor: 123
Utgivningsår: 1948

Handling: Ture Sventon är privatdetektiven som läspar, älskar semlor och fördriver tiden på sitt kontor i centrala Stockholm. En dag får han veta att den mystiske Ville Vessla utövar utpressning mot två gamla damer i småstaden Lingonboda. Utan att tveka ger sig Ture iväg på sin flygande matta för att komma till undsättning. Ständigt denna Vessla...!

Tankar: Ture Sventon privatdetektiv är Åke Holmbergs första bok om detektiven i Stockholm som ständigt är på jakt efter nya fall att lösa. Mysteriet är relativt oskyldigt och lätt att följa, men jag slås av att Holmberg har lyckats skapa en riktigt kuslig figur i Ville Vessla, med relativt enkla medel. Med smal figur, välpressad kostym och spetsiga skor dyker han upp i berättelsen och lämnar en hel del obehag. Samtidigt innehåller Ture Sventon privatdetektiv en stor dos humor och jag skrattar högt vid flera tillfällen. För mig som är intresserad av hur Stockholm skildras i litteraturen är det dessutom extra kul att hitta flera fina Stockholmsskildringar.

Boken är visserligen avsedd för en yngre målgrupp, men jag har stor behållning av berättelsen om T. Sventon. Ture Sventon privatdetektiv finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

3 kommentarer:

 1. Åh Ture Sventon och hans temlor är så mycket nostalgi från barndomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var riktigt mysigt att få återuppleva berättelsen om Ture igen. Blev så lättad över att jag fortfarande kunde uppskatta den.

   Radera
 2. Synd bara att någon okunnig person på förlaget har satt dit omslaget för "Ture Sventon i Paris" på fel bok.

  SvaraRadera