torsdag 13 juni 2013

Cold Spring Harbor

Cold Spring Harbor (inbunden)
Titel: Cold Spring Harbor
Författare: Richard Yates
Antal sidor: 199
Utgivningsår: 1986

Handling: Andra världskriget rasar ute i världen och den pensionerade arméofficern Charles Shepard sörjer över att inte få delta. Istället fördriver han dagarna med att sköta om sin alkoholiserade hustru. Deras son Evan älskar bilar och drömmer om att studera till ingenjör. När hans tillvaro så småningom präglas av misslyckade äktenskap och oplanerade barn verkar drömmen bli allt mer avlägsen.

Tankar: Bästa Richard Yates. (Efter den meningen har jag svårt att komma vidare, för hur sätter man ord på vad som gör någon till just... bäst?) Hans prosa är avskalad utan att vara torftig. Ordvalen verkar så väl avvägda att läsningen känns lite högtidlig, ingenting är överflödigt. Cold Spring Harbor är en oerhört tät och välskriven berättelse om några amerikanska livsöden. Det är vemodigt och träffsäkert när Yates lyfter på hustaken och målar upp karaktärernas liv innanför väggarna.

För en något mer nyanserad hyllning får jag nämna att det finns en liten, liten känsla av för många lösa trådar, för många nedslag hos människor som sedan förblir relativt anonyma. Att Yates vågar vara så sparsam är visserligen en stor del av behållningen med boken, men det är ingen lätt balansgång. Han blir dock inte mindre bäst för det. Glad över att det återstår så mycket mer av Yates författarskap att utforska ställer jag tillbaka Cold Spring Harbor på en hedersplats i bokhyllan.

Cold Spring Harbor är mästerlig i all sin enkelhet. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Denna vill jag läsa! :)

  SvaraRadera
 2. Är väldigt sugen på att läsa denna. Även Revolutionary Road. Känns som det är lite samma tema?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara sett filmatiseringen av Revolutionary Road, men det stämmer nog att det är lite samma tema. Just att livet kommer i vägen för det som karaktärerna drömmer om återkommer nog en del bland Yates böcker.

   Radera