måndag 10 juni 2013

Älskad, saknad

Älskad, saknad (inbunden)Titel: Älskad, saknad (Missing Mom)
Författare: Joyce Carol Oates
Antal sidor: 430
Utgivningsår: 2005

Handling: När de vuxna systrarna Nikki och Clare firar Mors Dag hemma hos sin mamma Gwen Eaton vet de inte att det är sista gången de ser henne i livet. Några dagar senare hittar Nikki sin mor i garaget, brutalt rånmördad.

Tankar: Älskad, saknad är inte i första hand en berättelse om ett kriminalfall. Fokus ligger i huvudsak på tiden efter tragedin och hur systrarna bearbetar sin sorg, var och en på sitt sätt. Jag har läst en del av Oates och upplever att den här boken skiljer sig en del från annat hon har skrivit. Många av hennes böcker handlar om extremt trasiga karaktärer, i Älskad, saknad är det däremot en helt vanlig familj som råkar ha otur. Oates berättelser brukar dessutom ha en tendens att bli väldigt omfattande och fördjupade, men just den här boken känns relativt enkel och avskalad.

Jag uppskattar i princip allt som jag läser av Oates och Älskad, saknad är inget undantag. Mycket läsvärd, även om den inte lyckas ta sig upp bland favoriterna. Romanen finns att köpa på engelska hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar