tisdag 18 juni 2013

Förvandlingen

Förvandlingen (e-bok)Titel: Förvandlingen
Författare: Franz Kafka
Antal sidor: 68
Utgivningsår: 1915

Handling: När den handelsresande Gregor Samsa vaknar en morgon har han förvandlats till en jättelik insekt. Han är oförmögen att försörja sina föräldrar och blir med tiden allt mer bortstött från familjen.

Tankar: "När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt. " Så inleder Franz Kafka  Förvandlingen. Samsas reaktion på den nya upptäckten är förhållandevis lugn - det faktum att han kommer för sent till jobbet  är nog snäppet värre än att vara insekt. Inledningen är så absurd och mästerligt skriven av Kafka att den utgör en stor del av behållningen med berättelsen.

Vidare får läsaren följa hur Samsa stöts bort av sina föräldrar och sin syster. När han inte längre kan försörja dem har han mist sitt värde och är dömd till att leva isolerad i sitt gamla rum. Förvandlingen är inte speciellt svårläst, språket är enkelt och avskalat och berättelsen är linjär.  Kafka utmanar istället sina läsare med utrymme för eftertanke och egna tolkningar. En teori som verkar florera är att Samsa och hans familj symboliserar hur samhället bemöter den som avviker, något som i mina öron låter väldigt träffande och som ringar in min upplevelse av berättelsen väldigt väl.

Förvandlingen är absurd, tankeväckande, bitvis otäck och träffsäker. Rekommenderas varmt, i synnerhet till de som vill stifta en första bekantskap med Kafka. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Den här har jag velat läsa sedan gymnasiet :) Det var en bok som vi hade som alternativ att läsa när vi skulle läsa klassiker, men jag läste något annat. Kommer inte riktigt ihåg vad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut att den är läsvärd, och i och med att den är ganska kort är det ju inget större läsprojekt att ta sig an :)

      Radera