torsdag 27 juni 2013

Kafka på stranden

Kafka på stranden (pocket)Titel: Kafka på stranden
Författare: Haruki Murakami
Antal sidor: 528
Utgivningsår: 2002

Handling: När femtonårige Kafka rymmer hemifrån flyttar han in i ett bibliotek och blir älskare till en äldre bibliotekarie. Parallellt får läsaren följa Nakata, en äldre man som kan prata med katter och få iglar och fiskar att regna ner från himlen. Under en resa blir han vän med den Beethovenälskande lastbilschauffören Hoshino.

Tankar: Okej, från och med nu är jag såld på Haruki Murakami. Kafka på stranden är en knäpp, vacker och spännande berättelse, konstruerad genom mängd trådar som knyts ihop så oerhört snyggt mot slutet. Vartannat kapitel handlar om Kafka, vartannat kapitel handlar om Nakata. Eftersom jag tidigt blir väldigt fäst vid huvudkaraktärerna ger det berättelsen ett enormt driv, jag vill hela tiden läsare vidare för att ta del av vad som händer med dem.

Företeelser som att det regnar iglar och fiskar från himlen känns fullkomligt naturliga. Murakami är en mästare på att väva in surrealism i karaktärernas vardagliga tillvaro, något som gör att jag köper allt som händer med hull och hår. Litterära referenser och kopplingar till andra världskriget är ytterligare saker som får en historieintresserad bokälskare som mig på fall. Det är inte helt lätt att få grepp om vilken läsupplevelse som väntar utifrån texten på baksidan, men det är också det som gör Kafka på stranden så bra. Den är oförutsägbar och spännande in i det sista.

Hyllningen kan egentligen bli hur lång som helst men jag väljer att stanna här. Kafka på stranden har fått en plats bland favoritböckerna. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt den här boken hemma, någonstans i bokhyllan- men har aldrig läst den. Kanske är det dags nu! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör ett försök! Det finns en lugn stämning i boken som kanske passar lite extra bra nu under sommaren :)

   Radera
 2. Ser framemot att läsa denna! Men blir nog inte förrän i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har verkligen fin läsning att se fram emot!! :)

   Radera
 3. En av mina absoluta favoritböcker :) Vi tycker ganska lika om den och jag blev också väldigt fäst vid de båda huvudpersonerna, även om Oshima är min favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite tomt nu när den är utläst, men jag kommer garanterat att läsa om den någon gång. Tror dock att jag väntar några år, har ju mer av Murakami att upptäcka först! :)

   Radera