fredag 26 april 2013

Om förord

Det har gått några veckor sedan jag var med i bokbloggsjerkan, men nu tycker jag att det är dags igen! Den här veckan lyder frågan: Hur viktiga är böckernas förord egentligen? Läser du dem eller skippar du dem helt och hållet?


Ja, jag läser förord ibland. När jag dyker ner i en nyutgåva av en klassiker, vilket händer med jämna mellanrum, läser jag i princip alltid förordet som brukar finnas med. Att få ta del av andras upplevelser av boken och få en inblick i hur den har tagits emot och under vilka omständigheter den är skriven ger läsningen en ytterligare dimension.

Något som jag dock inte gillar är att förorden till klassiker ibland innehåller spoilers, så nu för tiden ögnar jag alltid igenom sidorna först, redo att titta bort om det känns som att en spoiler närmar sig. När det inte handlar om förord till klassiker brukar jag vara ganska ointresserad. För det mesta bläddrar jag igenom dem lite snabbt och upplever dem med andra ord inte så viktiga.

Samtliga bilder från Adlibris och Bonniers klassikerserie.

25 kommentarer:

 1. Ja, det är så jag ser det också, att förord kan ge ytterligare perspektiv på boken, karaktärerna och kanske även författaren.

  Såg förresten att du läser "Det" just nu. Det är en av mina favoritböcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul, nu fick jag ytterligare motivation till att fortsätta läsa! Är drygt 400 sidor in nu och den verkar mycket lovande :)

   Radera
 2. Det borde finnas en spoilervarning på förord som innehåller sådana.

  SvaraRadera
 3. Ska se upp med så'na förord :)

  SvaraRadera
 4. Jag läser generellt sett inte förord så jag har aldrig varit ute för det, men vad irriterad jag skulle bli om det fanns spoiler..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte speciellt kul att råka ut för. Bra att du verkar kunna undvika det :)

   Radera
 5. Med klassiker resonerar de nog som så att "alla vet ju redan hur det går". Gör det ju inte mindre irriterande, men så tänker de nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, förmodligen är det så. Jag läser gärna texter som analyserar vad som händer, men de borde INTE tituleras som förord :)

   Radera
 6. Har aldrig råkat på spoiler när jag har läst förord. men oj så irriterande det skulle vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du har kunnat undvika det så här långt!

   Radera
 7. Ja spoilers gillar vi inte.
  Mia

  SvaraRadera
 8. Jag läser aldrig förordet, mest för att de få gånger jag gjort det har de spoilat boken samt är jag inte jätte intresserad av hur någon annan tolkar boken. I alla fall skulle jag hellre vänta med att läsa hens åsikt tills efter att jag själv läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag överfaktiskt att börja läsa förordet sist. Själv tycker jag att det är intressant att läsa andras tolkningar men spoilers vill man ju inte råka ut för.

   Radera
  2. överväger faktiskt, ska det stå :)

   Radera
 9. Är boken okänd brukar jag titta efter allt som kan få mig att bestämma mig om jag skall köpa den. Men idag köpte jag Förortshat av Johanna Langhorst. Handlar om folks syn på förorter. Förordet var taget från av P.A Fogelström 1953 och handlade om hur man såg på människor längst ute på Söder. Så himla träffande, inget är nytt under solen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra exempel på hur ett förord kan komplettera resten av boken!

   Radera
 10. Förordens värde eller icke värde är intressant tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har varit intressant att ta del av bokbloggares funderingar kring det den här veckan.

   Radera
 11. Jag håller absolut med :) Jag läser alltid förordet efter att jag läst själva huvudtexten för att undvika analysdelen.

  SvaraRadera
 12. Jag förhåller mig till förord på samma sätt som du. :)

  SvaraRadera