onsdag 17 april 2013

Mot fyren

Mot fyren
Titel: Mot fyren (To the Lighthouse)
Författare: Virginia Woolf
Antal sidor: 281
Utgivningsår: 1927

Handling: Familjen Ramsay har flyttat ut till sin sommarvilla på ön Skye. Tillsammans med sina gäster spenderar de tiden med middagar, samtal, böcker och promenader på stranden. Pojken James Ramsay längtar efter en båtutflykt till fyren, något som professorn Mr. Ramsay är skeptisk till. Det ska bli dåligt väder, menar han. Men det är mer än vädret som kommer emellan. Första världskriget och dödsfall i familjen gör att det dröjer tio år innan familjen återvänder till sin sommarvilla och fyren som väntar.

Tankar: Det är inte helt lätt att hitta ord efter att nyligen ha avslutat en fantastisk bok. För det är precis vad Mot fyren är: En fantastisk klassiker som kräver en del av läsaren men förtjänar varenda minut av koncentration och uppmärksamhet. Virginia Woolf rör sig in och ut och mellan karaktärer, tyst, nästan obemärkt. Det gäller att vara vaken. När man väl försatt sig i Woolfs fantastiska språk och värld är det inte mycket mer än karaktärernas tankar och iakttagelser som existerar.

Jag älskar hur Woolf beskriver tragiska händelser med en kort mening inom parentes, näst intill okommenterat. Jag älskar hur hon antyder värmen  mellan Mr. och Mrs. Ramsay genom deras talande blickar eller en lätt hand på armen. Vemodet, miljön vid havet och den iakttagande gästen Lily Briscoe som står vid sitt staffli målar av sin omgivning.

Mot fyren är en oerhört läsvärd klassiker som förtjänar lite tid och tålamod. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Jag är väldigt nyfiken på Virginia Woolf som författare :) Ska se till att läsa något av henne någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att du ska göra! :) Har blivit väldigt nyfiken på personen bakom pennan, funderar på att försöka få tag på någon biografi eller liknande om henne.

   Radera
 2. Nu blir jag jättesugen på denna! Har A room of one's own och Mr.s Dalloway hemma. Man kanske skulle beställa hem den här också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! :) Läste Mrs. Dalloway för något år sedan och förstod då inte alls vad som var grejen med Woolf, men nu är jag väldigt sugen på att läsa om den. A room of one's own ska nog införskaffas någon gång.

   Radera