fredag 22 februari 2013

Varsel

Titel: Varsel (The Shining)
Författare: Stephen King
Antal sidor: 590
Utgivningsår: 1977

Handling: Overlook Hotel ligger vackert men ensligt beläget bland bergen i Colorado. Efter sommaren töms hotellet på gäster och byggnaden bommas igen. Så fort snön kommer är det omöjligt att ta sig dit - och därifrån. När den misslyckade läraren och författaren  Jack Torrance får i uppdrag att ta hand om hotellet under vinterhalvåret ser han det som ett sätt att komma på fötter igen. Med sig har han frun Wendy och deras femårige son Danny. Vad som först verkar bli några avkopplande månader bland bergen blir snart en mardröm. Hotellet visar sig ha ett fasansfullt förflutet som snart kryper in i familjen.

Tankar: För nästan ett år sedan läste jag min första Stephen King-bok och föll pladask. Och jag faller, den här gången med. Överlag är jag väldigt svag för kusligheter i öde hus-konceptet och har därför lite extra höga förväntningar när jag påbörjar Varsel av skräckens kung King (vem skulle ta sig an ämnet bättre än honom?) Till min stora lättnad upptäcker jag snart han får ihop det, den här gången med. Det dröjer inte lång tid innan jag smittas ner totalt av den där utsatta, isolerade känslan som växer i karaktärerna. Spänning varvas med vardaglighet och stundtals tycker jag faktiskt att boken är mysig. De sista hundra sidorna är det i princip omöjligt att lägga boken ifrån sig, ändå upplever jag att kritiken som kan riktas mot Varsel kommer in här. Den krypande spänningen som stegras så snyggt genom hela berättelsen byts mot slutet ut mot ren action, i mina ögon på gränsen till för mycket. Bokens positiva sidor (älskar miljöerna och alla kusliga figurer) väger dock över.

För de som gillar Stephen King eller skräck överlag är Varsel ett måste på läslistan.

4 kommentarer:

  1. Spännande! Jag har inte läst någon Stephen King-bok förutom den han skrivit om sitt eget skrivande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar verkligen Kings bok om skrivande! Om du är sugen tycker jag absolut att du ska ge någon av hans andra böcker en chans. Jag var inte alls speciellt intresserad av "skräck"-genren när jag läste min första King-bok, men jag fastnade ändå :)

      Radera