Titel: Kvinnogatan (del två i serien om Fröknarna von Pahlen)
Författare: Agnes von Krusenstjerna
Antal sidor: 162
Utgivningsår: 1930
Handling: Året är 1911 och det har blivit dags för sjuttonåriga Angela att gå på hushållsskola i Strängnäs. Bland eleverna finns Stanny, en ung kvinna som Angela upplever sitt livs första, nära vänskap med. På skolan finns också Linnéa som bär på en stor hemlighet, och läraren Bell som alltid tittar så underligt på Angela. Under sommaren i Strängnäs kommer Angela i kontakt med vänskap, död och tidens förbjudna sexualitet. Samtidigt får läsaren ta del av doktor Jacob Levins tillvaro i Stockholm, där han genom arbetet med kvinnor och förlossningar får ta del av liv och död, lycka och förtvivlan.
Tankar: Det är intressant att dyka ner i serien som med sina (i mina 2010-talsögon mycket oskyldiga) skildringar av sex och homosexualitet väckte så stor uppståndelse när den gavs ut i början av 1930-talet. Krusenstjerna har skrivit en fin och stundtals mycket sorglig berättelse om unga kvinnors vänskap och mognad. Genom doktor Levins ögon får läsaren också insyn i frustrationen hos de som är låsta i äktenskapet och saknar makt och möjlighet att ta kontroll över sin kropp och sitt barnafödande. Språket är vackert och Krusenstjernas idylliska beskrivning av sommar i Stockholm, med syrenen som blommar och Mälaren som glittrar, ger hopp om att det inte kommer vara februari för alltid.
Kvinnogatan är del två av sju i serien om fröknarna von Pahlen. Jag hade inte läst den första delen innan men upplevde att det gick bra att komma in i berättelsen ändå. En mycket läsvärd bok, både för sitt vackra språk och för den historiska inblicken i Sverige under början av 1900-talet. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar