tisdag 5 februari 2013

Röda rummet

Röda rummetTitel: Röda rummet
Författare: August Strindberg
Antal sidor: 273
Utgivningsår: 1879

Handling: I Strindbergs samhällskritiska roman får vi följa Arvid Falk, en ung socialist som beslutar sig för att lämna sitt trygga arbete för att påbörja ett liv som författare. I hans omgivning finns målare och filosofer som ständigt saknar pengar. Tillsammans driver de omkring på Stockholms gator, äter middagar och följer varandras med- och motgångar.

Tankar: Jag har nog aldrig bytt åsikt om en bok så många gånger som under läsningen av Röda rummet. Boken inleds på bästa sätt när Strindberg målar bilden av Stockholm ur fågelperspektiv. Det är vackert och detaljrikt, utan att vara tungläst. En bok måste dock vara mer än fina miljöbeskrivningar, och visst, den har ytterligare några fina sidor. Det är sällan som en bok får mig att gråta eller skratta högt. Strindberg lyckas nästan.  Knäppa situationer och träffsäkra kommentarer följs av tunga händelser som berör. Tyvärr finns det delar mellan ljusglimtarna som jag upplever så torra och tunglästa. Byråkrati, affärer och anteckningar från protokoll är lagom roligt. Dessutom känns boken rakt igenom väldigt gubbig. Sidorna där kvinnor figurerar är få, vilket förmodligen speglar kvinnans begränsade plats i 1800-talets offentliga rum. Jag tror dock att boken skulle må bra av fler kvinnliga karaktärer.

Röda rummet är medelmåttig men läsvärd för den som har tålamod. Läs för fina stockholmsskildringar, roliga kommentarer och för att stilla nyfikenheten på boken som döljer sig bakom den klassiska titeln. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar:

  1. Jag gillade Röda Rummet men jag kan hålla med om att man nog måste vara tålmodig när man läser den.

    SvaraRadera