onsdag 13 februari 2013

Den store Gatsby

Den store Gatsby (e-bok)Titel: Den store Gatsby (The Great Gatsby)
Författare: F Scott Fitzgerald
Antal sidor: 205
Utgivningsår: 1925

Handling: När Nick Carraway flyttar in i en villa på Long Island blir han granne med Jay Gatsby, en man som är känd för sina stora fester där lyxen och spriten flödar. Men vem är han egentligen? Bland gästerna är det få som har sett honom och rykten florerar. När Nick lär känna mannen bakom namnet får han ta del av ett livsöde som få hade anat.

Tankar: Följande rader riskerar att bli något ensidiga, för hur mycket jag än vrider och vänder på Den store Gatsby kan jag inte hitta några brister. Jag älskar Fitzgeralds miljöbeskrivningar, hans språk och blandning av karaktärer. Hela boken präglas av en subtil spänning och är allt annat än förutsägbar. Mitt i den glamourösa världen som målas upp kring Gatsby finns det något extremt sorgligt och ledsamt, en effektfull kontrast som skildras mycket skickligt av författaren.

Den store Gatsby hör kort sagt till de bästa böckerna jag har läst. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus. För den som är intresserad av att höra andras tankar i samband med läsningen rekommenderar jag Lundströms Bokradio. I arkivet finns nämligen Den store Gatsby som bokcirkelbok!

5 kommentarer:

 1. Jag hade på något sätt lyckats missförstå totalt vad boken handlade om och var därför inte det minsta intresserad av boken när en vän rekommenderade den. Nu när jag har sett trailern till filmen/läst din recension blir jag alltmer sugen på att läsa boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du ska ge den en chans! Boken utvecklades till något helt annat än jag hade väntat mig innan jag började läsa, på ett positivt sätt :) Nu är jag väldigt spänd på om filmen kommer göra boken rättvisa.

   Radera
 2. Den här vill jag läsa! Och nästan ännu mer vill jag se filmatiseringen som kommer i år.. Med Leonardo di Caprio m.fl.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Det är verkligen en läsvärd klassiker. Jag toklängtar efter filmatiseringen... :)

   Radera
 3. sv: Visst är den helt underbar! Jag läste den i somras och föll handlöst för den! Att Baz Luhrmann sedan regisserar den nya filmen är ju inte heller fy skam!:)

  SvaraRadera