söndag 3 februari 2013

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Dr Jekyll and Mr HydeTitel: The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde
Författare: Robert Louis Stevenson
Antal sidor: 96
Utgivningsår: 1886

(Lyssnat på som ljudbok)

Handling: England, 1800-tal. En liten och otrevlig man vid namn Mr. Hyde har dykt upp i staden. Under en nattlig promenad ses han knuffa omkull ett barn, en händelse som senare följs av fler våldsamheter. Till invånarnas förvåning visar han sig vara god vän med den respektabla och vänliga Dr. Jekyll, som har beslutat sig för att testamentera alla sina ägodelar till Mr. Hyde. Snart visar det sig att de båda männen har mer gemensamt än vad någon kunnat ana.

Tankar: Den klassiska skräckberättelsen om Dr. Jekyll och Mr. Hyde börjar lovande. Mr. Hyde smyger omkring på tomma, dimmiga gator och behöver i princip bara uppenbara sig för att göra berättelsen obehaglig. Vem är han? Vad har han egentligen för relation till den snälla Dr. Jekyll? Karaktärernas nystande i männens relation är spännande att följa. Tyvärr kommer svaret alldeles för snabbt och spänningsmomentet i berättelsen försvinner. En allt för stor del av den relativt korta boken ägnas åt förklaringar och sega återblickar till det som nyligen har hänt. Behållningen finns i de stundtals riktigt obehagliga delarna, och i att äntligen få ta del av berättelsen bakom den kända titeln The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris. Går även att lyssna på gratis här.

2 kommentarer:

  1. Roligt med en sån klassiker! Skulle själv vilja läsa den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag att du ska göra! Tyvärr blev jag inte helt såld, men ändå väldigt roligt att få veta vad det egentligen är för en bok som man har hört talas om så mycket :)

      Radera