fredag 1 februari 2013

Samlarnerven

Dags för en ny bokbloggsjerka, där frågan den här veckan lyder: Är du en "samlare" av saker som kan kopplas till litteraturen (böcker, bokmärken, muggar med litteraturmotiv, etc.)?

Källa
Böcker (kanske inte helt otippat) kan jag aldrig få för mycket av, men samlarbehovet stannar nog där. Jag lägger gärna pengar på böcker och föredrar i de flesta fall att köpa framför att låna. Ett krav är dock att jag faktiskt vill läsa böckerna jag köper, någon måtta får det vara... :)

23 kommentarer:

 1. Samma här. Jag vill också gärna äga mina böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker alltid att det känns lite sorgligt att lämna tillbaka lånade böcker som man har läst och tyckt om :)

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, det finns mycket fint att hämta på nätet!

   Radera
 3. Jag vill gärna också läsa alla böcker jag köper :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl egentligen det som är poängen med att köpa böcker, iaf för mig :)

   Radera
 4. Jag skulle vara lycklig i alla min dagar i ett rum sånt som på bilden..

  SvaraRadera
 5. Men den där samlarmanin finns nog hos oss alla på sätt och vis, har försökt göra mig av med böcker som inte intresserar mig, det är jättesvårt, får separationsångest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig gjort någon storrensning av böcker än, men den dagen kommer nog snart. Får se hur det går... :)

   Radera
 6. Jag vill äga vissa böcker. Målet är att läsa alla jag köper, men just nu ligger jag efter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns alltid som jag ligger efter, undrar om det någonsin går att komma ikapp...

   Radera
 7. Jag vill också gärna äga böcker, och helst skulle jag ha ett helt bibliotek hemma :)Lånar en del på biblioteket, och tycker jag mycket om dem brukar jag köpa dem sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de stora favoriterna vill man ju gärna ha tillgång till när som helst :)

   Radera
 8. Jag är fortfarande lite nyförälskad i biblioteket och lånar gärna, men vissa böcker vill jag förstås äga och det är fortfarande väldigt roligt att köpa böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lånar en stor del av kurslitteraturen på biblioteket, så helt utan biblioteksmiljö blir jag inte :)

   Radera
 9. Jag håller med. Böcker bör köpas för att läsas först och främst :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns som att det är det som är poängen :)

   Radera
 10. Sv: Det gjorde nog inte jag heller, bara några enstaka gånger. Samlade och bytte med kompisar. :)

  SvaraRadera
 11. Såg att du var intresserad av Klararivningen. Den här boken är ett riktigt praktverk.
  http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=4153
  Den skrevs på 80-talet och är utgången, men vissa antikvariat kan säkert ha den inne. Fotografen har gjort fler liknande böcker tidigare så vissa bilder återkommer i dom, men den här tycker jag är den bästa.
  Jag har läst rätt mycket om det här och även om det var rivningshysteri så finns det många myter. Många av husen var kraftigt nedslitna och dom små hantverkare som höll till i dom var ofta äldre människor som sysslade med saker som höll på att dö ut. Typ hattmakare, skräddare, tenngjutare och annat. Dom hade inte överlevt en sanering.
  Sen en av dom stora anledningarna till rivningarna var att man drog fram tunnelbanan. 1953 fanns det två linjer. En mellan Vällingby och Hötorget. En mellan Slussen och Hökarängen. Man skulle binda samman dom när man byggde T-Centralen och började rivningarna vid konserthuset, där Sveavägen slutade då. Innan hade man sluppit riva, eftersom man grävt ned tunnelbanan i ST Eriksgatan, Odengatan och Sveavägen samt Götgatan på Söder.
  Hela rivningsraseriet tog slut i början på 70-talet med Almstriden. Även då handlade det om en tunnelbanenedgång i Kungsan.
  Men visst hade man kunnat spara mer och det finns ju många fula byggnader i City från den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jo, jag har ju förstått att det fanns ett behov av att göra något åt de här nedslitna kvarteren. Personligen är jag dock inte helt förtjust i resultatet. Som du skriver önskar jag att man hade sparat mer, men det är ju lätt att säga nu med facit i hand. Om du inte redan känner till den måste jag tipsa om en intressant P3 dokumentär som handlar om just det här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/47786?programid=2519

   Radera
 12. Jag samlar också på böcker men det verkar vara böcker som förblir olästa av någon anledning. Trots att de köpts för att jag vill läsa dem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns som att det alltid dyker upp nya böcker som bara ska läsas innan man börjar med alla de där andra som står hemma och väntar... :)

   Radera