söndag 20 januari 2013

Upptäcktsfärd i bokvärlden

Nu när helgen närmar sig sitt slut passar jag på att svara på veckans bokbloggsjerka: Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?

Det händer sällan (på gränsen till aldrig) att jag plockar upp okända böcker av okända namn. När jag upptäcker en ny författare är det alltid efter tips från bekanta, bokbloggare, tv, radio eller tidningar. Och skolans litteraturlistor förstås. Böckerna som jag redan känner till och längtar efter att läsa gör mig blind för annat. I mitt fall har media och den litterära kanon stor makt över läsandet, minst sagt. Ibland önskar jag att jag kunde koppla bort all påverkan, öppna ögonen och upptäcka något eget. Tyvärr tror jag att det är svårt. Syns inte finns inte.

3 kommentarer:

  1. Jag har också svårt att hitta böcker av nya författare för jag är så insöad på de författare jag redan läser. Får försöka bättre mig, missar nog en hel del bra böcker som det är nu.

    SvaraRadera
  2. Det är det jag tycker om med att handla second hand. Då upptäcker jag ofta författare jag aldrig tidigare har hört talas om.

    SvaraRadera
  3. Det som är tråkigt är att böcker idag tycka ha fått så kort livslängd. Det är inte länge cirkulerar i media och dyl. Något som gör det lätt att missa säkerligen bra böcker.

    SvaraRadera