fredag 25 januari 2013

100 % ärlig?

Frågan i veckans bokbloggsjerka lyder: Är du 100 % ärlig i dina recensioner/omdömen?

Ärlig? Ja. Brutalt ärlig? Nej. Om en bok inte faller mig i smaken har jag inga problem med att skriva det, däremot försöker jag alltid motivera varför. Att bara skriva hur kass, seg och värdelös jag kanske tycker att boken ifråga är känns inte relevant. Detsamma gäller böcker som jag verkligen gillar (upplever dock att det är svårare att vara konkret och sätta fingret på varför jag tycker om en viss bok, än varför jag inte gör det).

12 kommentarer:

 1. När jag verkligen har hyllat en bok och sedan läser recensionen senare så kan jag ofta tycka att det låter fånigt! :)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar att det är svårare att säga exakt vad man gillar. Det kanske är för att man fastnar mer i boken och "glömmer" att analysera.

  SvaraRadera
 3. Ja ärlig behöver ju inte betyda att man totalsågar en bok om man inte gillar den.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att jag är likadan, har lättare att rada upp punkterna jag inte gillar än de jag gillar. Jag är så oerhört svårflörtad så jag har oftast någon punkt att klaga på ;) Men då blir det desto mer ärligt när jag verkligenverkligen gillar en bok :)

  SvaraRadera
 5. Böcker i "mellanskiktet" tycker jag är svårast att skriva om, de som inte alls berör mig.

  SvaraRadera
 6. Ja visst är det svårt ibland när jag gillar en bok, kan jag knappt skriva om det. Sedan vill man inte avslöja allt.
  Mia

  SvaraRadera
 7. Ibland kan det ju också vara så att om man verkligen gillar en bok, då vill man så gärna göra den rättvisa att det blir svårt att formulera sig. Man vill förmedla exakt den där känslan boken gav, få andra att läsa den. Ibland bara knyter det sig där.

  SvaraRadera
 8. Bra uttryckt. Brutalt ärlig är något helt annat.

  SvaraRadera
 9. Det du beskriver känner jag igen, svårt att sätta fingret på vad det är man gillar. Lite beror det väl på vad man tycker om en viss genre, men för mig har det nog mycket att göra med flytet i texten. Dessutom vill jag kunna se karaktärerna och miljöerna framför mig.

  SvaraRadera
 10. Jag håller absolut med. Det är en balansgång åt båda hållen. Om jag verkligen gillar en bok måste jag hålla mig från att gå in i ett full fangirl mode och istället skriva lite konstruktiv kritik.

  SvaraRadera
 11. Motiveringar är otroligt viktiga :) Vet inte hur många gånger jag blivit lite frustrerad av recensioner där det står "bra" eller "dåligt" utan någon form av motivering.

  SvaraRadera