söndag 28 oktober 2012

Spelreglerna

Spelreglerna (pocket)
Källa
Spelreglerna är Jonas Karlssons tredje novellsamling. I elva berättelser med varierande längd får läsaren uppleva hur en vardaglig tillvaro glider i något overkligt och obehagligt. Bland människorna vi får möta finns grannarna som överöser varandra med presenter tills allting en dag spårar ur, det är skådespelaren som blir brutalt sågad av publiken och mannen som plötsligt krävs på flera miljoner kronor av myndigheten.

I stora drag tycker jag om Spelreglerna. Novellerna är i princip genomgående mörka på ett snyggt, subtilt sätt. Innehållet i novellsamlingar tenderar ofta att vara lite ojämnt, så även här. Det är svårt att ge ut elva separata berättelser med lika hög kvalité. Ett par tilltalar mig inte alls, medan några  känns klockrena. Favoriten blir en av samlingens längsta noveller, Fakturan. En man som lever ett enkelt, vanligt liv får en dag hem en faktura på flera miljoner kronor som ska betalas till myndigheten. Summan är priset för hans någorlunda lyckliga, problemfria tillvaro. Novellen innehåller en stor dos Kafka-vibbar som visar hur utsatt och maktlös människan kan vara när den kommer i myndigheternas klor.

Spelreglerna finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

2 kommentarer:

  1. Jag fick den boken av en kompis då jag tyckte så mycket om Jonas Karlssons novell hos Novellix (Spår i snön). Men jag har inte hunnit läsa den ännu.

    SvaraRadera
  2. Kul, då har du något att se fram emot! Spelreglerna är en sån bok som jag faktiskt uppskattar ännu mer nu när jag har fått lite distans till den :)

    SvaraRadera