måndag 22 oktober 2012

Rosens namn

Källa
En dag i november år 1327 får ett italienskt kloster besök av broder William från Baskerville, en man känd för sin intelligens och lärdom. Under hans vistelse i klostret börjar munkar påträffas mördade.  För att utreda de skrämmande händelserna kliver William in i rollen som detektiv. Med vapen som logik, teologi och erfarenhetsmässig insikt samlar han bevis och tyder hemliga symboler för att komma fram till sanningen.

Rosens namn av Umberto Eco är en berättelse med flera olika sidor. Till att börja med har vi den klassiska detektivromanen som utspelar sig i en miljö som är fantastisk att försvinna till. Klostret som träder fram på höjden ur det novembergrå vädret rymmer mängder av hemliga gångar och ett stort, labyrintliknande bibliotek.  Det finns bara en hake - läsaren måste vara någorlunda intresserad av religion och historia för att inte skrämmas bort när författaren tillåter sig att fördjupa sig i ämnena (något som händer ganska ofta).

Delarna av boken som präglas av religion och historia tenderar att bli maffiga. Om man tillåter sig att skumma igenom lite gör faktiskt inget, det går att få ut mycket av berättelsen trots att man inte läser varje ord och bokstav.  Rosens namn är en stämningsfull, spännande och lärorik berättelse som går att läsa på flera olika plan.

Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar