fredag 28 september 2012

Att lära av böcker

Tiden går snabbt mellan varje bokbloggsjerka. Hinner knappt blicka innan det är fredag ígen och med det dags för en ny fråga. Annika skriver:
 
"Återigen har jag hämtat inspiration till veckans jerka från ett av Peter Rozovskys inlägg på Detectives Beyond Borders: "What have you learned from Crime Novels?" Då jag är väl medveten om att långt ifrån alla vurmar för deckargenren så kan ni  naturligtvis applicera frågan på vilken genre ni vill."
 


Något av det finaste med att läsa måste vara det ständiga lärandet om nya platser, tider och människor. Med andra ord är det inte helt lätt att avgränsa svaret på veckans fråga. För att ändå försöka ge några konkreta exempel har jag klurat ut tre böcker som kanske har gett mig lite extra kunskap om andra tider.

Grottbjörnens folk av Jean M. Auel är den första delen av sex i romanserien Jordens barn. Berättelsen om flickan Ayla som växer upp hos en grupp neandertalare utspelar sig ca. 30 000 år tillbaka i tiden. Under läsningen upplever jag att Auel har lagt ner stor möda på att ge en trovärdig bild av neandertalarnas och cromagnonmänniskornas vardag. Allt från traditioner till matlagning, jakt och andra praktiska sysslor beskrivs mycket ingående.

Pestens år av Daniel Defoe skildrar pestens utbrott i London 1665. Genom ett fiktivt berättarjag får läsaren ta del av sjukdomsförloppet, invånarnas öden och myndigheternas insatser. "Vem behöver fiktiva dystopier när det finns en minst lika hemsk historia att se tillbaka på?" skrev jag tidigare i år efter att ha läst ut boken.

Torka aldrig tårar utan handskar är Jonas Gardells högaktuella roman om homosexualitet och aidsspridning i Sverige under 1980-talet. Lärorik, gripande och intressant läsning om en inte alls så avlägsen tid.

6 kommentarer:

 1. Bra exempel där. Förr läste jag mycket historiska romaner (försöker hitta tillbaka lite) och älskade det, däremot avskydde jag historia i skolan :)

  SvaraRadera
 2. Ja det finns hur mycket lärdom som helst att hämta ur böcker som vi läser!

  SvaraRadera
 3. Fick också samma intryck av Auel. Tror det stämmer också.

  SvaraRadera
 4. Jo, man lärde sig en hel del av Torka aldrig tårar utan handskar.

  SvaraRadera
 5. Vilket bra svar du gett. Jag hade svårt att svara då jag inte läser deckare och viste inte hur jag skulle överföra det på något annat och hoppade därför över veckans jerka. Men du gjorde det ju på ett utmärkt sätt.

  SvaraRadera