tisdag 25 september 2012

Rosemarys baby

Rosemary och Guy är ett nygift par som hittar sin drömvåning i New York. Trots obehagliga rykten om husets historia väljer de att flytta in. Kort därefter blir de vänner med det vänliga, men något påträngande, gamla gannparet i våningen intill. Guy som kämpar för att slå igenom som skådespelare får chansen till sitt livs roll, och Rosemary som drömmer om att bli mamma blir snart gravid. De har allt man kan önska sig. Ändå börjar Rosemary få känslan av att något är väldigt fel...

Rosemarys baby av Ira levin är en rysare från -67 som håller. Stämningsfulla miljöer, udda karaktärer och en subtil, ihållande aning om att något inte står rätt till gör det svårt att lägga boken ifrån sig.

Jag kan önska att jag hade fått uppleva Rosemarys baby med helt nya ögon, utan Roman Polanskis fantastiska  filmatisering i bakhuvudet. I slutändan gör det dock inte så mycket. Den krypande spänningen försvinner inte bara för att jag vet hur det slutar. Rosemarys baby rekomenderas, både i bokform och som film till alla som vill uppleva en klassisk, stämningsfull rysare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar