söndag 2 februari 2014

22/11 1963

Titel: 22/11 1963
Författare: Stephen King
Antal sidor: 794
Utgivningsår: 2011
 
Handling: På lagret till en servering i Maine finns en dörr som leder ut till det förflutna. På andra sidan är det den nionde september 1958. Den enda som känner till dörren är serveringens dödssjuke ägare Al.  När han inte har långt kvar bestämmer han sig för att inviga sin vän Jake i hemligheten. Al har en sista önskan: Jake ska kliva igenom dörren och förhindra mordet på John F Kennedy.

Tankar:  En dörr som leder ut från 2011 tillbaka till 1958 - visst låter det otroligt overkligt? Utan tvekan. Ändå köper jag hela berättelsen rakt av. Stephen King är en mästare på att få de konstigaste händelserna att verka fullkomligt naturliga. 22/11 1963 är inget undantag: självklart kan en vanlig engelsklärare vid namn Jake Epping resa tillbaka drygt 50 år i tiden!

Det blir onekligen en omtumlande tidsresa, för läsaren såväl som för huvudkaraktären. Jag tvivlar inte på att Kingen är lite smått förtjust i 50-talet: det är snygga bilar, drive in-biografer och ständiga referat till musiken som spelas på radion. Visst är det stämningsfullt. Allt är dock inte idylliskt och Jake får snart upp ögonen för 50-talets baksidor: den öppna rasismen, våldet och en ständig rädsla för nya kärnvapenattacker. 22/11 1963 är en lektion i amerikansk historia, och trots att jag aldrig har upplevt 50-talet känns det som att jag har fått en bra inblick i tillvaron.

Lyckas King hålla spänningen vid liv genom hela boken? Ja, det tycker jag. Med ett undantag.  Avsnitten som handlar om Kennedys förmodade mördare Lee Oswald har jag svårt att ta till mig. Läsaren slängs in i Oswalds liv och familj på ett, i mina ögon, osmidigt sätt. Utan att ha fått möjlighet att lära känna karaktärerna ska jag plötsligt engagera mig i deras vardag. När jag inte kan det blir följden att avsnitten om Oswald känns ganska tråkiga.

I övrigt tycker jag att boken är välskriven. King är alltid duktig på att skriva liv i sina karaktärer och det är han även den här gången. Tack vare det genomarbetade persongalleriet blir boken så mycket mer än en häftig berättelse om tidsresor: det är kärlek, sjukdom, glädje och vänskap. När jag dessutom känner igen några karaktärer, platser och händelser från Kings mästerverk Det är jag såld. Det blir ett kärt återseende.

Med 22/11 1963 har King lyckats igen. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

4 kommentarer:

  1. Jag är verkligen nyfiken på den här boken, ännu mer nu efter din recension :) Brukar egentligen inte gilla "orealistiska" historier men Stephen King kan göra det så bra. / Susanne
    Ps. Vilken snygg header du har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar inte heller välja för orealistiska böcker i första hand, men Stephen Kings berättelser är ett stort undantag. Vill sluka allt han har skrivit!

      Ps. Tack snälla! :)

      Radera
  2. Läste denna nu i januari och tyckte delarna i "dåtiden" som utspelade sig innan det var dags att stoppa mordet på Kennedy blev lite för detaljerade. Men bra var den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, King är ju sällan rädd för att skriva långt och detaljerat. För det mesta flyter det på bra ändå tycker jag, men visst dyker det upp avsnitt ibland som känns lite överflödiga.

      Radera