måndag 17 februari 2014

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning

Titel: Vad jag pratar om när jag pratar om löpning
Författare: Haruki Murakami
Antal sidor: 217
Utgivningsår: 2008

Handling: Den japanske författaren Haruki Murakami har samlat sina tankar kring långdistanslöpning, skrivande och att hela tiden utmana sig själv.

Tankar: När jag läste ut Kafka på stranden förra sommaren stod det klart: Haruki Murakami är en av mina nya favoritförfattare. Med fyra av hans skönlitterära romaner bakom mig börjar jag bli nyfiken på författaren bakom böckerna. Det har blivit dags för Vad jag pratar om när jag pratar om löpning.

Boken med den långa titeln bygger i huvudsak på essäer och textfragment som blivit nedtecknade inom loppet av drygt ett år. Läsaren följer Haruki Murakami på hans resor till  Hawaii, Tokyo och New York. Oavsett var han befinner sig i världen har texterna en gemensam nämnare: Löpningen. Men det handlar inte bara om det. När Murakami ska förklara sitt förhållande till långdistanslöpningen kommer han ofta in på andra delar av sitt liv. Han skriver om envisheten, viljan att utmana sig själv, om att bli 30 och sälja sin jazzbar för att satsa på skrivandet. Den nyfikna läsaren får i viss mån svar på hur allt egentligen började.
 
Måste man vara intresserad av löpning för att orka ta sig igenom boken? Nja. Det blir onekligen mycket prat om vardagsträning, Marathonlopp, benmuskler och skor. Än så länge hör jag till dem som inte springer, men som gillar tanken på att springa. I mitt fall verkar det räcka för att sluka den här boken. När Murakami beskriver hur han springer en distans på 10 mil kan jag dock inte låta bli att fråga mig om han är lite knäpp.

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning är en otroligt inspirerande och lättläst bok om träning och allt mellan himmel och jord. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Jag är också i det stadiet att jag gillar tanken på att springa snarare än att faktiskt springa. Men jag skulle vilja lära mig att gilla det! Min oförmåga sitter nog mest i tanken, jag vet inte vad jag ska tänka på.. allt jag tänker på är hur jobbigt det är ;) Men den här boken låter onekligen intressant! Born to run är en (vad jag antar) liknande bok som jag rekommenderar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vårkanten brukar jag alltid göra ett försök att börja springa, men det är sällan som det håller i sig särskilt länge... Hoppas att Murakami kan vara lite hjälp på vägen! Ska kolla upp Born to run också :)

      Radera