torsdag 6 februari 2014

Kvinnan i svart

Titel: Kvinnan i svart
Författare: Susan Hill
Antal sidor: 139
Utgivningsår: 1983
Recex: Modernista

Handling: Den isolerade kvinnan Alice Drablow avlider och advokaten Arthur Kipps tillkallas för att gå igenom hennes tillhörigheter. Arthur väntar sig några dagar av rent rutinarbete men upptäcker snart att det gamla huset rymmer många hemligheter. Varför gungar den tomma stolen i barnkammaren och vem är kvinnan som uppenbarar sig i svart?

Tankar: Kvinnan i svart innehåller alla ingredienser som en bra, klassisk spökhistoria ska ha.  Det snålas inte med något. Susan Hill skildrar ett dimmigt England med gamla hus, fruktträdgårdar och tågresor genom det engelska landskapet. Huset som Arthur ska ta hand om ligger öde och avlägset, omgivet av tidvatten som periodvis gör det omöjligt att ta sig till och från platsen. En mystisk kvinna i svart stryker runt platsen, oförklarliga ljud tränger ut genom stängda dörrar och barnskrik skär genom dimman (barn i spökhistorier är alltid lika skrämmande!). Vad mer kan en begära?

Jag får erkänna att jag är ganska lättköpt när det gäller den här typen av böcker: Ge mig ett övergivet hus och en igenvuxen trädgård så är jag nöjd. Kvinnan i svart har allt det där, och lite till. Berättelsen är skrämmande, välskriven och stämningsfull - ett måste i bokhyllan för den som är svag för spökhistorier. I några sammanhang har den jämförts med 1800-talsklassikern När skruven dras åt, men jag tycker faktiskt att den här är snäppet bättre! Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Jag föll också helt för den här :). Dock har jag inte läst När skruven dras åt, det måste jag göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Om du tyckte om Kvinnan i svart finns det nog goda förutsättningar för att du ska tycka om När skruven dras åt :)

   Radera
 2. Fick hem denna för ett tag sedan och skall läsa den under våren!

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte förvånansvärt bra om den här måste jag säga, en riktigt klassisk spökhistoria :)

  SvaraRadera
 4. Jag är inte mycket för spökhistorier men omslaget på denna bok är fantasieggande. Mycket häftigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fint! Passar stämningen i boken riktigt bra också :)

   Radera
 5. Oooh, ser så mycket fram emot att läsa den här, speciellt nu när du tycker att den är bättre än När skruven dras åt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du har verkligen något att se fram emot! :)

   Radera