fredag 21 februari 2014

Det sällsamma fallet Benjamin Button

Titel: Det sällsamma fallet Benjamin Button
Författare: F. Scott Fitzgerald
Antal sidor: 49
Utgivningsår: 1922

Handling: År 1860 föds Benjamin Button. Trots att han inte är mer än några timmar gammal ser han ut och beter sig som en 70-åring. I takt med att han blir äldre verkar kroppen föryngras. Så småningom blir det tydligt: Benjamin Button lever sitt liv baklänges.

Tankar: Noveller brukar ha en tendens att handla om isolerade händelser inom en begränsad tidsram. Formatet rymmer helt enkelt inte några större utsvävningar. När F. Scott Fitzgerald plockar upp pennan och skriver ner Det sällsamma fallet Benjamin Button verkar dock ordet begränsning inte existera. På 49 sidor lyckas han skildra en hel livstid, och han gör det bra.

Novellen är verkligen sällsam. Benjamin Button föds som en gammal man och blir med tiden allt yngre. Det är charmigt, spännande och välskrivet. Stundtals är det också väldigt vemodigt. Benjamin är visserligen unik, men han åldras liksom alla andra. När han är 70 år på pappret lever han i en 7-årings kropp. Fitzgeralds berättelse ger  en konkret bild av hur den gamla människan ofta får allt mer gemensamt med barnet. Självständigheten minskar, behovet av hjälp ökar. Om det var Fitzgeralds intention att belysa åldrandet, eller om han bara ville skriva en skruvad novell är mindre viktigt. Oavsett vilket blev resultatet riktigt bra.

Det sällsamma fallet Benjamin Button finns att köpa hos Adlibris och Bokus. Det går även att lyssna på den gratis här.

4 kommentarer:

 1. Den här måste jag se till att läsa :)

  SvaraRadera
 2. Åh vad spännande, jag hade ingen aning om att Benjamin Button var en novell från början. Själv har jag bara sett filmen och gillade den väldigt mycket :) Nu blev jag sugen på att läsa novellen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag har inte sett filmen än men det måste jag försöka göra nu! :)

   Radera