onsdag 23 maj 2012

Älskade

Älskade (kartonnage)
Källa
Nordamerika, slutet av 1800-talet. Älskade av Toni Morrison är berättelsen om Seth, en svart kvinna som höggravid flyr med sina barn från Sweet Home, plantagen där hon lever som slav. När det vita folket hinner ikapp dem bestämmer sig Seth för att ta livet av sina barn och skona dem från slaveri, ett beslut som kommer plåga henne för resten av livet. Det är berättelsen om att inte ha rätt till sitt liv och om moderskärlek som drivs till sin spets.

Toni Morrison fick ta emot nobelpriset 1993 med motiveringen: "som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet”.

Stora ord. Och ja, visst ligger det något i det. Morrison har ett eget, till viss del mycket poetiskt språk. Älskade är uppbyggd av drömlika tillbakablickar som tillsammans bildar ett effektfullt pussel. Det är minst sagt en intressant berättelse, både innehållsmässigt och berättartekniskt. Tyvärr har jag svårt att ta till mig Älskade och misstänker att den skulle komma mer till sin rätt om jag hade ytterligare några år på nacken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar