söndag 28 juni 2015

En dåres försvarstal

Titel: En dåres försvarstal
Författare: August Strindberg
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 1895

Handling: I En dåres försvarstal berättar August Strindberg om sin tid med Siri von Essen. Äktenskapet som beskrivs präglas ständigt av starka känslor som kärlek, hat och svartsjuka. 

Tankar: En dåres försvarstal är beviset på att en 1800-talsroman av Strindberg inte alls behöver vara så tungläst och mossig som man kan tro. Snarare tvärt om. Läsaren kastas in i äktenskapet mellan Axel (August) och Maria (Siri) och får följa hur paret över tid växer ihop och ifrån varandra. Strindberg skriver om hat, förolämpningar och återföreningar, och jag överraskas av hur lätt hans berättelse är att ta till sig. Visst märks det att romanen har över hundra år på nacken, inte minst på språket, men det upplever jag mer som en rolig detalj än ett hinder.

I Strindbergs roman står relationen i fokus, men i kulisserna finns Stockholm och det sena 1800-talets Sverige. Läsaren får alltså inte bara inblick i Strindbergs privatliv, utan även i tidens syn på umgänge, äktenskap och vad som förväntades av könen.

En dåres försvarstal är en känsloladdad och välskriven relationsroman som stundtals är ganska underhållande (förutsatt att man kan ta Strindbergs ord med en nypa salt). Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar:

  1. Gillade den här boken. Den var humoristisk, men samtidigt blev jag lite upprörd emellanåt.

    SvaraRadera