torsdag 4 juni 2015

Sophies historia

Titel: Sophies historia
Författare: Jojo Moyes
Antal sidor: 438
Utgivningsår: 2012

Handling: Året är 1916 och tillvaron präglas på många håll av första världskriget. Sophie lever i Frankrike. I väntan på att hennes make ska komma hem från fronten driver hon familjens hotell och restaurang. Snart visar det sig att en tysk kommendant och ett visst porträtt av Sophie kommer spela en avgörande roll för hennes framtid.

Nästan hundra år senare hänger porträttet hemma hos Liv Halston. När den gripande historien om tavlan kommer fram blir ingenting sig likt.

Tankar: För några månader sedan dök jag ner i Jojo Moyes Livet efter dig, och fastnade totalt. Jag ville ha mer av Moyes. Nu har jag äntligen fått det i form av Sophies historia, men jag är fortfarande inte nöjd. Jag vill ha ännu mer! En sak är nämligen väldigt fin med att läsa Moyes böcker: allt känns lite lättare efteråt.

Sophies historia är en berättelse som gjord för att sträckläsas och innehåller det mesta: Krig och fred, kärlek och hat. Det finns dock ett litet men. Jag har svårt för det här med att hoppa fram och tillbaka i tiden när jag läser, och det är något som förekommer en del i Sophies historia. Berättelsen inleds i Frankrike 1916. Läsaren slängs in i Sophies tillvaro och får stanna där, drygt 150 sidor in i boken. Under den tiden hinner jag sjunka in i berättelsen och engagera mig i karaktärerna. Så vänder jag blad, och plötsligt befinner jag mig i London år 2006. Då är det bara att börja om igen, med nya karaktärer, relationer och miljöer. Jag tycker om när det flyter, men här tvingas jag stanna upp.
Fast nu är jag bara petig. Överlag är Sophies historia en gripande berättelse där de olika tidsperioderna till slut vävs ihop väldigt fint.

Jojo Moyes är en otroligt duktig berättare som inte får missas! Prova gärna Sophies historia som finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

3 kommentarer:

  1. Den här boken skall bli så intressant att läsa.

    SvaraRadera
  2. Jag läste "Livet efter dig" efter att du skrivit om den och jag kan också tänka mig att läsa mer av Jojo Moyes.Få se om det blir "Sophies historia" eller någon annan av hennes böcker.

    SvaraRadera
  3. läste precis ut boken etthundra mil med jojo moyes, så himla bra.

    SvaraRadera