torsdag 25 juni 2015

Mannen på balkongen

Titel: Mannen på balkongen
Författare: Sjöwall Wahlöö
Antal sidor: 229
Utgivningsår: 1967

Handling: Det är sommar i Stocholm när unga flickor hittas döda i parker runt om i staden. För att det inte ska hända igen måste Martin Beck och hans kollegor hitta gärningsmannen så fort som möjligt.

Tankar: I ett försök att komma in i någon slags sommarkänsla läser jag Mannen på balkongen. Somrigare bok får man leta efter. Det är 60-tal, mitten av juni och kvällarna är varma. Barnen har sommarlov och leker ute i Stockholms paker.När läsaren tror att det inte kan bli mer idylliskt så inträffar det värsta tänkbara - en flicka hittas mördad. Efter det blir läsningen väldigt kluven. Å ena sidan handlar boken om något så fruktansvärt att jag stundtals inte vill läsa mer, å andra sidan är det en väldigt fin stockholmsskildring som jag älskar att sjunka in i.

Stora delar av berättelsen utspelar sig runt Sveavägen och Observatorielunden. Eftersom jag själv spenderar mycket tid i det området blir berättelsen väldigt påtaglig, extra obehaglig men också extra charmig. Det är fint att läsa om Sveavägen i 60-talsförpackning. Mannen på balkongen är sommarläsning när den är som bäst och ny liten favorit. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar