lördag 28 mars 2015

Rose Madder

Titel: Rose Madder (Rasande Rose)
Författare: Stephen King
Antal sidor: 479
Utgivningsår: 1995

Handling: Efter ett långt, våldsamt äktenskap inser Rose en dag att hon måste fly för att rädda sitt liv. Hon sätter sig på en buss som för henne till en ny okänd stad, långt bort från hemmet. Det dröjer dock inte lång tid innan hennes man, polisen Norman, får upp ett spår som leder honom allt närmare.

Tankar: Jag återkommer till Stephen Kings författarskap gång på gång. Hans böcker gör mig sällan besviken, men jag måste erkänna att vi har haft en liten svacka den senaste tiden. Böcker som Förbannelse, Raseri och Duma Key har visserligen varit välskrivna och underhållande, men har inte alls kunnat mäta sig med mina tidigare läsupplevelser (Det, Varsel, Jurtjyrkogården). Jag har längtat och väntat på att få uppleva något liknande igen.

Inte heller Rose Madder platsar bland ovan nämnda favoriter. Däremot skiljer den sig rejält från det mesta som jag har läst av King, och det får den ett stort plus i kanten för. De senaste böckerna som jag har läst av King har nämligen handlat om en medelålders man med gott hjärta men ett något problematiskt förflutet (när samma typ av karaktär återkommer i bok efter bok blir jag helt enkelt lite mätt).  I Rose Madder är det äntligen en kvinna som porträtteras, och King gör det bra. Jag blir både gripen och fascinerad när jag följer hennes kamp för att göra sig fri från den våldsamma mannen och skapa ett nytt liv.

Nu hör jag till dem som i första hand läser King för hans förmåga att skildra livsöden och skapa trovärdiga karaktärer. Hans böcker brukar dock även innehålla en övernaturlig dimension.  Ofta väver han in övernaturliga inslag i berättelsen, men i Rose Madder finns det en tydlig avgränsning. Det övernaturliga beskrivs i egna, nästan drömliknande kapitel. Eftersom jag är måttligt intresserad skummar jag bara igenom de här delarna. Kanske förlorar jag en del på det, men det är fint att kunna läsa King lite som jag själv vill.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte väldigt mycket om den när jag läste den för ett antal år sedan, vilket känns som om jag ofta är ganska ensam om :) Men jag gillade att den var lite annorlunda jämfört med hans andra produktion.

    SvaraRadera
  2. Har funderat på varför jag aldrig har läst något av Stephen King, men det du skriver att hans böcker brukar innehålla en övernaturlig dimension är nog en anledning. En sådan dimension är ett stort hinder för mig. Det lockar mig inte alls.

    SvaraRadera