Titel: Hur ska det gå för Pinnebergs?
Författare: Hans Fallada
Antal sidor: 394
Utgivningsår: 1932
Handling: Det är tidigt 1930-tal i Tyskland. När det unga paret Johannes Pinneberg och Emma Lämmchen upptäcker att de väntar barn bestämmer de sig för att gifta sig. I en tid av arbetslöshet och inflation får den lilla familjen slita för att försörja sig, men trots hårt arbete verkar de bara sjunka djupare ner i fattigdomen.
Tankar: I Hur ska det gå för Pinnebergs beskriver Hans Fallada tillvaron för den vanliga människan i 1930-talets Tyskland. Arbetslösheten är stor och det är inte helt lätt för den unga familjen att hitta arbete och bostad. Att läsa om karaktärernas motgångar med vetskapen om att andra världskriget väntar runt hörnet gör hela läsningen otroligt dyster. Jag vill ju så gärna att allt ska ordna sig för personerna i berättelsen, men när motgångarna avlöser varandra kan jag bara tänka: Det kommer bli värre. Deppigt, minst sagt.
Sommaren 2014 läste jag Falladas Ensam i Berlin, och det kom att bli en av årets bästa läsupplevelser. Berättelsen om Pinnebergs är visserligen gripande och välskriven, men vid sidan av Ensam i Berlin bleknar den. Tempot är långsammare och stundtals känns det som att berättelsen fastnar lite. Den stora behållningen ligger huvudsakligen i att jag får en djupare förståelse för situationen i Tyskland innan allt gick åt skogen.
Hur ska det gå för Pinnebergs finns att köpa hos Adlibris och Bokus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar