tisdag 10 mars 2015

Garp och hans värld

Titel: Garp och hans värld
Författare: John Irving
Antal sidor: 711
Utgivningsår: 1978

Handling: I Garp och hans värld får läsaren följa Jenny Fields, en sjuksköterska som närmast av en slump blir en radikal feministledare. Hennes son T.S Garp drömmer om att bli författare och växer upp i en värld bland radikaler, brottare, prostituerade och lärare.

Tankar: Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla Garp och hans värld. Är det en skröna? Ena stunden är den humoristisk och rentav ganska knäpp, på gränsen till osannolik. Andra stunden är den djupt tragisk. Resultatet blir lite väl spretigt för min smak, men John Irving lyckas ändå hålla uppe mitt intresse för berättelsen genom mer än 700 sidor.

Det fina med Garp och hans värld är att Irving låter läsaren följa karaktärerna under en lång period under 1900-talet. Vid berättelsens början är Jenny Fields en ung kvinna i överklassen som väljer att lämna sin familj för att arbeta som sjuksköterska. Hon studerar, arbetar och föder en son. Vidare får läsaren följa hur sonen T.S Garp växer upp, blir författare och bildar familj. Det är alltid häftigt att som läsare få ta del av hela liv på det här sättet.

Garp och hans värld liknar inget annat jag har läst och innehåller det mesta, på gott och ont. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Den här är jag lite nyfiken på. Jag läste en av Irvings andra böcker förra året, som jag tyckte riktigt bra om :)

    SvaraRadera
  2. Den här äger ju jag och var jättesugen på när den var nyinhandlad. Kanske borde plocka upp den snart..

    SvaraRadera