tisdag 31 mars 2015

I skuggan av ett brott

Titel: I skuggan av ett brott
Författare: Helena Henschen
Antal sidor: 253
Utgivningsår: 2005

Handling: Den 7 mars 1932 påträffas Hjalmar von Sydow, kokerskan Karolina Herou och hembiträdet Ebba Hamn döda i en lägenhet på Norr Mälarstrand i Stockholm. Misstänkta för mordet blir Hjalmars son Fredrik och hans fru Sofie.

Tankar: De von Sydowska morden blev en av 1900-talets stora skandaler och familjetragedier. I I skuggan av ett brott undersöker Helena Henschen, barnbarn till Hjamlar von Sydow, vad som egentligen ledde fram till den tragiska händelsen 1932. I ett försök att skapa en helhetsbild låter hon skönlitterära inslag blandas med dokumentation och personliga erfarenheter. Som läsare uppskattar jag att hon inte enbart ägnar sig åt att räkna upp en rad fakta om händelsen, utan att hon också tillåter sig själv att skriva liv i sina gamla släktingar. På ett ögonblick förflyttas jag till början av 1900-talet och befinner mig mitt i händelsernas centrum.

I skuggan av ett brott innehåller berättelsen om en bit kriminalhistoria, en familjetragedi, men också om hur Sverige och i synnerhet Stockholm såg ut i början av 1900-talet. Henschen berättar om framstående personer, tidningsrubriker och livet i överklassens stora våningar. Det är en spännande och lättläst berättelse som innehåller något för alla. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar