söndag 15 mars 2015

Den osynlige mannen från Salem

Titel: Den osynlige mannen från Salem
Författare: Christoffer Carlsson
Antal sidor: 344
Utgivningsår: 2013

Handling: Leo Junker växer upp i förorten Salem. När han som tonåring lär känna syskonen John och Julia anar han inte att deras vänskap  kommer förändra allt. En sommar 20 år senare hittas en kvinna mördad i ett härbärge i Stockholm. Polisen Leo Junker börjar sökandet efter gärningsmannen.

Tankar: Antalet deckare som jag läste under förra året kan räknas på en hand. Bland alla stora svenska deckarförfattare är det endast några få som jag har försökt bekanta mig lite med. Det får bli lite ändring på det nu, tänker jag, och plockar upp Den osynliga mannen från Salem av Christoffer Carlsson. Boken blev utsedd till årets bästa deckare 2013, och det borde ju båda gott.

Tidigt i berättelsen introduceras jag för den manliga polisen med en del personliga problem. Visst har vi läst och sett det förr? Jag blir lite skeptisk men fortsätter läsa och inser snart att det är en väldigt välskriven bok som jag har fått tag på. Den stora behållningen är inte nödvändigtvis mordutredningen i sig, utan snarare delarna där huvudkaraktärens uppväxt skildras. Vi får läsa om tonårsskärlek, vänskap och trasiga familjer. Det är tragiskt och fint på samma gång.

Den osynlige mannen från Salem är en kriminalroman, uppväxtskildring och stockholmsskildring i ett. Finfin läsning som gör att jag vill läsa mer av Christoffer Carlsson. Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar:

  1. Den boken har jag väntandes. Är så nyfiken på den.

    SvaraRadera