söndag 23 november 2014

Fördjupade studier i katastroffysik

Titel: Fördjupade studier i katastroffysik
Författare: Marisha Pessl
Antal sidor: 540
Utgivningsår: 2006

Handling: Sextonåriga Blue har flyttat runt i USA under hela sin uppväxt. Hon lever med sin pappa, en erkänd professor, och kan mer om litteratur, film och vetenskap än de flesta i hennes ålder. När hennes pappa bestämmer sig för att slå sig till ro och låta Blue tillbringa sitt sista år i high school på en och samma skola blir tillvaron förändrad. Blue lär känna en grupp studenter som umgås med den hemlighetsfulla läraren Hanna Schneider. Något står inte rätt till med Hanna, och snart befinner sig Blue mitt uppe i mordutredning.

Tankar: Fördjupade studier i katastroffysik: En lång titel, en tjock bok och mängder av referenser till litteratur och film som inte alltid känns helt nödvändiga för berättelsen. Mitt första intryck är att Marisha Pessl har skrivit en väldigt omständlig bok med en 300 sidor lång startsträcka. Jag är med andra ord ganska skeptisk till en början. Innan jag har plockat upp boken har jag dock läst mig till att den ska innehålla både "konspirationer, svek och död", och det får mig att orka fortsätta läsa. Förr eller senare ska det ju hända något! Och det gör det. Ungefär halvvägs in i boken gör berättelsen en tvärvändning och blir spännande som tusan.

I mina ögon hade Fördjupade studier i katastroffysik tjänat på att skalas av och kortas ner. Litterära referenser, citat och sidospår - det blir för mycket av det goda. Om man lyckas bortse från det finns det dock en riktigt spännande berättelse att dyka ner i. Fördjupade studier i katastroffysik finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

3 kommentarer:

 1. 300 sidor lång startsträcka... Då hade jag nog gett upp att läsa klart den boken. Vilket tålamod du måste ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här gången lönade det sig faktiskt att fortsätta läsa trots att det tog emot lite :)

   Radera
 2. Älskar denna! Fint att du tyckte om den tillslut.

  SvaraRadera