onsdag 26 november 2014

Böcker inom och omkring oss

Titel: Böcker inom och omkring oss
Författare: Aidan Chambers
Antal sidor: 293
Utgivningsår: 1985, 1991

Recex från Gilla Böcker

Handling: I dubbelvolymen Böcker inom och omkring oss får vi ta del av Aidan Chambers tankar kring läsande. Chambers diskuterar inledningsvis vad som gör en människa till läsare och vilka faktorer som spelar in. I bokens andra del lyfter han fram vikten av boksamtal.

Tankar: Som boknörd älskar jag att läsa böcker som handlar om... ja, böcker. Och det är ju precis vad Böcker inom och omkring oss gör. Aidan Chambers diskussion kring böcker och läsande är intressant, lätt att följa och passar utmärkt för att dyka ner i lite då och då och här och där. Ändå kan jag inte låta bli att känna mig lite besviken. Jag som hade sett fram emot en allmän och bred diskussion kring läsande möter istället en ganska avgränsad diskussion som tydligt riktar sig till människor som arbetar med barn och läsande, t.ex. lärare och bibliotekarier.  Jag är övertygad om att Böcker inom och omkring oss är givande läsning för alla inom den yrkeskategorin. För mig som mest är intresserad av böcker och läsning överlag kan diskussionen kännas lite väl fokuserad på praktiska råd för klassrummet eller biblioteket.

Något som ändå gör att jag fastnar för den här boken, trots den lilla besvikelsen, är alla fina och tänkvärda rader.
"Var och ens läshistoria är nämligen något mycket mer än en enkel förteckning över vilka böcker man råkat läsa. Den är tätt sammanflätad med historien om hur vi kommit att tänka som vi gör, hur vi kommit att bli vad vi är - och vad vi önskar att vi blivit."

Böcker inom och omkring oss finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Verkar vara en perfekt bok för mig, som pluggar till bibliotekarie. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Haha, denna har vi haft som kurslitteratur på BHS :)

    SvaraRadera