måndag 26 maj 2014

Raseri

Titel: Raseri
Författare: Stephen King (under pseudonymen Richard Bachman)
Antal sidor: 183
Utgivningsår: 1977

Handling: En vanlig dag i Placervilles high school förvandlas snabbt till en av de mörkaste dagarna i skolans historia. 17-årige Charles Decker kokar över. Resultatet blir två skjutna lärare och en klass som tas i gisslan.

Tankar: När jag började läsa Raseri av Stephen King kunde jag inte låta bli att undra: "Är det verkligen rätt att göra fiktion av något så tragiskt som skolskjutningar?" Sedan insåg jag att Raseri skrevs mer än 20 år innan vågen av skolskjutningar satte igång under 90- och 2000-talet. King har skrivit en fruktansvärd profetia.

Raseri är utgiven under pseudonymen Richard Bachman och skiljer sig en del från den klassiska King-romanen. Berättelsen är kort, koncis och utspelar sig under några timmar i ett amerikanskt klassrum. Trots att Raseri är spännande, gripande och välskriven från början till slut kan jag inte låta bli att sakna den "vanliga" King. Jag saknar det breda persongalleriet, mängden av platser och hans förmåga att bre ut och fördjupa sig. Bachman har utan tvekan dragit åt tyglarna, vilket egentligen inte behöver vara något dåligt. Alls.

Det är både fascinerande och skrämmande att få ta del av berättelsen ur Charles Deckers perspektiv. Genom nästan 200 sidor får läsaren följa hans tankar, handlingar och tillbakablickar. Vem var han innan? Vad drev honom till att beväpna sig och vad fick honom att koka över? Visst är det obehagligt, men också oerhört intressant.

Raseri skiljer sig en del från Kings klasiska romaner men är inte sämre för det. Om ni kommer över ett ex: Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar